Campkonferansen 2023 - Bragdøya

Forrige uke deltok Ragnhild på Campkonferansen 2023, på vegene av styret i Helse i Fri Luft. Konferansen arrangeres for 3. gang på Bragdøya utenfor Kristiansand, denne gang i regi av Energiverket, ABUP, Kirkens Bymisjon, Kristiansand kommune og DNT Sør.

Tirsdag formiddag entret rundt 80 deltakere båten som fraktet oss ut til øya; med glede, sommerfugler og forventninger i magen satt vi tett-i-tett, klare for et aldri så lite eventyr! En slags barnlig følelse av så skulle på leirskole bredde om seg i kroppen. På kaia ble vi tatt imot av arrangører og frivillige med åpne armer, gratis klemmer (!), og en raushet som skulle vare gjennom alle de 4 dagene vi holdt til på Bragdøya.

En del kjente hverandre fra før, men mange var nye for hverandre. Sjelden har jeg sett så mange nye bli kjente og nære for hverandre så raskt som her. Deltakerne kom fra ulike hold: helse, rusomsorg, utdanning, private foretak og organisasjoner var blant annet representert. Alle med interesse og engasjement for temaene natur- og friluftsterapi, samt helse- og rusarbeid.

I løpet av dagene som kom fikk vi delta på solide faglige foredrag, og vi fikk ta del i øvelser og opplevelser gjennom workshops i mindre grupper. Vi fikk blant annet høre om Energiverkets mangeårige arbeid psykisk helsefremmende turgrupper, om Sørlandssykehusets arbeid med utendørsterapi på avdeling for barne- og ungdomspsykiatri (ABUP), samt sterke fortellinger fra Medvandrerne om recovery og veien ut av rus, med naturen som metode. Brukerperspektivet ble holdt tett og nært under store deler av konferansen, og det gjorde inntrykk. Selv fikk jeg padla kajakk igjen, og dermed henta frem en forfriskende måte å være i og med naturen for egen del. Leken fikk jeg også pusta liv i, da Blå Kors Barnas Stasjon tok oss med på leken vandring i skogen med sanseåpnende øvelser og fortellinger om deres arbeid med relasjoner mellom foreldre og barn. Her fikk jeg virkelig kjenne på salutogenese-tilnærmingen i praksis: i stedet for å vende lupen mot sår som trenger heling eller problemer som skal løses, kan det være vel så helsefremmende å fokusere på det friske – og la dette bre om seg. Som barnehagelærer vet jeg mye om hvordan leken forfrisker; den gir erfaringer og kontakt med følelser som barna selv kan leve ut – og øve seg på å håndtere. Og så bærer den potensiale til å lokke frem glede, fryd, vi-følelser og utforskertrang. Leken friskgjør og skaper robusthet både for barn og for voksne. Andre opplevelser man kunne få med seg var skogsbad, bålprat, klatreterapi, tangrangling – og mye mer.

Vi overnattet i egne telt på øya, som for anledningen var bada i sol og salige sommertemperaturer. Det var nydelig og forfriskende i seg selv, for en halvfrossen og meget vårklar nordlending! Morgenen startet kl. 7 for den som ønsket å delta på brygge-yoga, på felles joggetur eller med et deilig morgenbad. På kveldstid var det lagt opp til felles grilling, samt sang og dans på brygga i kveldssol.

Samtaler, latter, glede og vennskap oppstod, for min del akkompagnert av et par solide gnagsår, etter noen timers barbeint swingkurs på brygga. Nybegynner på mange måter her, altså! Mat og øvrig vertskap ble holdt av nydelige sjeler i Bragdøya Kystlag, som også presenterte seg som SFO for pensjonister. En raus, humørfylt og serviceinnstilt gjeng holdt oss med deilig mat og annet godt gjennom dagene.

Alt i alt var dette en utrolig spennende, lærerik, og sosial konferanse som ble berikende på så mange måter. Jeg reiste hjem med nye kunnskaper, videre perspektiver, en hel haug med opplevelser – og et nettverk av med-allierte som ser og sprer det helsefremmende potensialet ved å være og virke i og med naturen.

Sammen med resten av styret i Helse i Fri Luft ser jeg allerede nå frem til neste års konferanse, som vil arrangeres i Trøndelag. Vi håper å se deg der!

Forrige
Forrige

Meløy 28-29 juni

Neste
Neste

Turmat fra hele verden