Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Reisebrev fra samling 3 av kurslederopplæringen

Valnesfjord helsesportsenter (VHSS) møtte oss første kursdag med bålkaffe og frukt i gammen, før vi fikk et lite innblikk i hva de gjør på helsesportsenteret ved Tine-Lise Larsen Solhaug, som også presenterte rutiner for beredskap, prosedyrer og praktisk gjennomføring av uteaktiviteter med pasienter. Vidar Schei Johansson presenterte rapporten «videreføring av uteaktiviteter etter rehabilitering ved VHSS». 

Kursdeltakerne fikk testet kano og kajakkpadling, med hovedfokus på sikkerhet og aktiviteter for alle. Vi fikk innføring i hvordan gjøre alt man kan for å gjøre det trygt og behagelig når man skal legge til rette for å ta med pasienter eller kursdeltakere i båten. De ansatte ved VHSS bruker sin kreativitet og det som står i deres makt til å legge til rette for at de som ønsker det, skal få muligheten til å oppleve mestring i kajakk eller kano. Det å komme så nært vannet gir en egen følelse av ro, man vugges og man blir stille, pusten går roligere og man kjenner på en indre fred. Instruktørene fra VHSS Inger Sjöberg, Hanne Jakobsen, Tove Lise Jensen og Tine-Lise snakket om hvordan unngå å «servere» en tur, hvordan de tilrettelegger for at turdeltakerne skal gjøre jobben og fordeler arbeidsoppgaver med mål om at de skal beherske turlivet også når de kommer hjem etter endt opphold på VHSS. Det handler om at de skal oppleve mestring ved båltenning, matlaging og det som skal til for å skape en god turopplevelse.

I «fri lek»-tida første dagen, gikk vi samlet en runde på kloppebelagt sti med nydelig utsikt til fjellene i Sjunkhatten nasjonalpark. Turen gav oss et flott oppsyn med tre svaner på den lille tjønna. Det blir tidlig mørkt på denne tiden av året, så vi rakk akkurat tilbake til leir før mørket kom og med klarvær på denne tiden av året, blir det kaldt om kvelden. Da var det godt at den store lavvoen fortsatt sto oppe, slik at bålpraten og kveldskosen ble holdt i lavvoen.

Undertegnede ble utfordret til å sove i hengekøye for første gang, og med sterk tvil og lag på lag med liggeunderlag, kom jeg meg opp i hengekøya etter tre forsøk, de to første havnet jeg på trygg grunn på bakken etterfulgt av masse latter. På tredje forsøk fikk jeg hjelp til å komme meg opp og havnet trygt i varm deilig sovepose. Det var mye mestring i å sove i hengekøye, spesielt når vi våknet til rim på bakken og kjenne at man faktisk er varm og god til tross for nattefrosten. Vi har noen badere i gruppa, og selv om det var minusgrader i lufta, hoppet de uti vannet, som jo var varmere enn lufta 😊

Andre kursdag presenterte Inger Sjöberg og Tine-Lise Larsen Solhaug aktivitetshjelpemidler og vi fikk testet ulike typer sykler på en fin tur opp til Fongenhytta. Etter lunsj fikk vi testet handikap i form av KOLS (puste kun med munnen gjennom et sugerør), astma (litt større sugerør), blind, slagrammet med halvsidig lammelse (tunge vekter festet på venstre arm og bein) og en med ryggmargsskade (lam fra livet og ned). Med disse handikapene skulle vi gå en runde i ulendt terreng. Dette gav en erfaring som vi lærte mye av, blant annet at man kunne tegne fjellene på ryggen til den blinde, slik at den kunne få et inntrykk av utsikten vi så.

På kvelden fikk vi besøk av to brukere fra VHSS. Det var spennende å høre deres erfaringer med bruk av naturen i terapi og behandling ved VHSS. Vi er utrolig takknemlige for at de begge ville komme og dele med oss!

Siste kursdag fikk vi et lite innblikk i bruk av hest i rehabilitering, av Carola Biberg ved VHSS. Det er utrolig spennende hva et samspill mellom hest og pasient kan føre til og kunnskapen Carola sitter på etter alle år i arbeidet med hest i rehabilitering er helt unik. 

Vi avsluttet kurset med samling rundt bålet med oppsummering og veien videre. Heldigvis var det to kursdeltakere som har tatt på seg jobben med å holde i ideen om at vi i alle fall må komme oss på tur sammen. Vi er blitt en trygg gruppe med personer som ikke kjente hverandre før, så det gleder vi oss til. Det ble til slutt lest et dikt av Åsmund Seip fra diktboka «Bålet».

Tusen takk Inger Marie Kvarum som har fulgt oss alle tre samlingene!

Vennlig hilsen Kristine Ulvestad.

Tove Lise Jensen, Inger Sjøberg, Tine-Lise Larsen Solhaug og Hanne Jakobsen ved Valnesfjord Helsesportssenter





Les mer
Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Reisebrev fra samling 2 av kurslederopplæringen

Jeg har tilbragt utallige kurs foran en skjerm eller rundt et møtebord mellom fire vegger. Kanskje et vindu med utsikt mot himmel, hav eller skog hvis jeg er heldig. Kontrasten er veldig stor til kurslederopplæringen «Helsefremmende arbeid i natur», hvor samlingene, så sant været tillater det, tilbringes utendørs. Første samling ble tilbrakt i strålende vær på Nordsida i Bodø. Neste samling finner sted helt utenfor sivilisasjonen, i den vakre og ville nasjonalparken Sjunkhatten, rett utenfor Bodø.

I denne andre samlingen står friluftslivet i sentrum, og temaet er «trygg i natur», med de ulike aktivitetene det innebærer. Det handler om å finne teltplass, slå opp telt, sanke ved, lage mat. Holde seg varm. Bidra til fellesskapet. Egenrefleksjon og deling av egne betraktninger og erfaringer rundt det å bruke friluftsliv som terapi, og faglig påfyll fra kursholderne og nestleder Inger Marie. På programmet står det også morgenbad, tresløyd, mikroekspedisjon og bålsamtale.

Campen vår ligger et lite stykke inn i nasjonalparken, som med sine fjell og fjorder, vakre furuskoger, myr og vann gir oss en nydelig og allsidig ramme for kurset. Det er herlig å være ute hvor kroppen og sinnet roer ned. Herlig å være i bevegelse, å puste inn frisk luft og bålrøyk. Kjenne etter hvordan kroppen har det. Hva naturen gjør for oss når vi er i den. Det gir oss førstehåndserfaringer med hvordan vi kan bruke naturen i arbeid med andre.  

Bålet blir sentrum for aktiviteten vår i løpet av kurset. Stedet vi samler oss om kvelden før vi legger oss, og om morgenen når vi står opp. Hvor vi diskuterer og reflekterer, drikker kaffe, spiser måltider, og som vi kommer tilbake til når vi har vært på utflukter. Trygge og turvante kursholdere Ina, Markus og Tommy holder tråden i samlingen, organiserer aktiviteter, deler av egne erfaringer med helsefremmende arbeid i natur og stiller refleksjonsspørsmål til gruppa.

Selv om jeg på forhånd føler meg ganske trygg på mine friluftslivskunnskaper føler jeg meg rikere og klokere etter disse kursdagene. Spesielt etter bålsamtalene med kursholderne og de andre deltakerne i gruppa. Jeg har fått mange nye tanker og idéer til hvordan jeg kan bruke friluftsliv i arbeid med andre mennesker, og jeg ser frem til nye samlinger med Helse I Fri Luft. Takk for turen!

Vennlig hilsen Katrine Alm




























Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

CAMP KONFERANSE 13-15.august 2024

Naturen som metode for god psykisk helse

I forrige uke ble Camp konferansen gjennomført i og rundt Nedalshytta i Sylan, Trøndelag. For første gang ble konferansen arrangert utenfor Agder og av NFUT - Norsk Forening for Utendørsterapi (www.nfut.no), dette i nært samarbeid med “trøndernettverket”, KORUS midt, NAPHA, Medvandrerne og DNT. Campkonferansen er en nasjonal konferanse i friluft, med utendørsterapi og psykisk helse som fokusområde. Årets tema var: “Naturen som metode for god psykisk helse”.

Fra Helse I Fri Luft deltok Ina Bjur, Inger Marie Kvarum og Gunn Helene Joakimsen. Inger Marie ledet en workshop for deltakerne under tittelen “Nærvær” hvor fokuset var på vår tilknytning til naturen.

Bilde av delegasjonen fra Helse I Fri Luft: Gunn Helene og Inger Marie og Ina på tur 


Gunn Helenes reiseblogg fra oppholdet på Nedalshytta.

Takk for fine dager på Camp konferansen ved Sylan. En camp der fine menneskemøter oppsto, gode samtaler, lek, inspirasjon, reflekjson, læring, og ikke minst møte med flott natur!

Nedalshytta

Foto: Carina Ribe Fernee

Tor Kjelstad, lærer og miljøterapeut v/ DPS Alta ledet workshopen: “Bushcraft – hvordan skape mye av lite”. Buschcraft var et nytt begrep for oss - vi lærte å lage både visp og skje med enkle midler, nemlig tollkniv, hyssing, bor og sag. Vi ble helt oppslukte og i vår egen verden, det ga oss ei kreativ og god stund inni skogen.

I bålpraten med Stiftelsen Medvandrerne fikk vi sammen løftet temaet “ærlighet”. Det ble en fin og ærlig stund. Takk!

Samhandling var det også mye fokus på, og vi ser det er mye å hente på å sikre god samhandling i tjenestene. Ellers fikk vi møte mange dyktige mennesker som har gjort, og gjør mye bra innen friluftsliv, natur og psykisk helse.

Ottar Bjerkeseth, lege/psykiater og professor v/Nord Universitet holdt innlegg med tittelen “Hvordan bruke naturen til å jobbe med egne verdier? “ Her fikk vi lære mer om bruken av ACT (Acceptance and Commitment Therapy) ute i naturen, det var svært inspirerende.

Hvor ellers skal man snakke om det enn i naturen?

Til neste år gjennomføres Camp Konferansen I Innlandet, og i 2026 med Helse I Fri Luft i spissen, blir det Nordland sin tur til å holde konferanse. Vi ser frem til å ta i mot gjester hit til nord, men først og fremst gleder vi oss til neste Campkonferanse i Innlandet.

Overrekkelse av "vandrepluggen" til DNT Gjøvik og omegn i Innlandsnettverket for Campkonferansen 2025

Dette var en veldig inspirerende konferanse, Tusen takk!

Vennlig hilsen Gunn Helene Joakimsen, Helse I Fri Luft.

Foto i innlegget er tatt av: Inger Marie Kvarum, Ina Bjur og Carina Ribe Fernee

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

GATE: “The 4th Gathering for Adventure Therapy in Europe” i vakre Sigulda

Ei fantastisk konferanseuke på GATE: “The 4th Gathering for Adventure Therapy in Europe i vakre Sigulda, Latvia er overstått” - uken fant sted mellom 17-25 juni, 2024 (inkludert pre og post konferanse), i et nydelig område ca 1 time unna Riga. Her var vi omringet av god stemning, historie, gammel skog, frosker og elven Gauja som er en av de lengste elevne i Latvia.

hva er GATE?

GATE er en europeisk konferanse i utendørsterapi, som blir holdt på ulike steder i Europa annethvert år. Beskrivelsen av årets konferanse slik den er skrevet på hjemmesiden: https://www.gatelatvia2024.com lyder som følger:

“The 4th Gathering for Adventure Therapy in Europe" (4GATE) invites both experienced specialists and enthusiasts who work with clients in the outdoors or wish to transfer therapeutic and experiential education methods from indoor spaces to the outdoors to gain new perspectives and better work results. ​The conference program offers the opportunity to gain theoretical and practical knowledge about adventure therapy, experiential education, working with clients in nature, facilitating therapeutic processes individually and in groups, environmental education, as well as gaining emotionally enriching personal experiences. Led by over 70 esteemed specialists from Europe, Australia, Canada, UK, USA, and Africa, the event will feature GATE lectures held within the grandeur of the Sigulda Castle Pavilion, complemented by outdoor workshops designed to foster hands-on learning experiences. In the field of adventure therapy and its subfields, representatives from various disciplines such as medicine, pedagogy, psychology, social work, adventure tourism, personal growth, and team building have been collaborating interdisciplinary for 25 years. It has been integrated into the education, medical, rehabilitation, and social work systems abroad. GATE is held every two years in one of the European countries, so we invite you to take advantage of the opportunity to attend it in Latvia”.

Deltakere og bidrag fra norge

Til sammen deltok nesten 200 deltakere, fra 4 kontinenter og 23 land. Jeg var en av mange norske deltakere som var med og Norge bidro med flere faglige innlegg i form av presentasjoner og workshops.

  • Carina Ribe Fernee og Gunnar Oland Åsen (Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus HF) presenterte «Vill Vekst»-prosjektet, som er finansiert av Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør.

  • Carina Ribe Fernee presenterte også en internasjonal survey-based studie sammen med professor Nevin J. Harper (CAN) og Pekka Lyytinen (FIN) som utforsker implisitte rammeverk i utendørsterapipraksis.

  • Gunnar Oland Åsen, Andreas Koksvik og Vetle Brunner Åsen (Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus HF) presenterte faglig rasjonale for far-sønn grupper for gutter som strever med nevrodivergens, i tillegg til en praktisk øvelse. 

  • Nina Alida Nordbø (Skogsbadforbundet og skaper for skog og mose Naturopplevelser) holdt Skogsbad workshop.

I europeisk sammenheng har Norge stor faglig tyngde - og har kommet lengre enn mange andre land på dette feltet både i form av forskning og mange tilbud innenfor offentlig og privat helsetjeneste. Det er særlig Sørlandet som utpeker seg - men det finnes og mange tilbud andre steder i landet. Norsk forening for Utendørsterapi - https://nfut.no/ er nylig etablert - og har blant annet som mål og gi en oversikt over alle tilbud som finnes i landet, samt dele kunnskap.

Et fantastisk møtested

For to år siden deltok jeg på den 9. ende verdenskonferanse i utendørs terapi som ble holdt i Kristiansand, https://9iatc.internationaladventuretherapy.org/ ( en konferanse som holdes hvert tredje år, neste gang i Taiwan 2025). Under denne konferansen ble jeg kjent med mange mennesker som jobber innenfor dette fagfeltet, og jeg ble valgt inn som en av to norske representanter inn i ATIC (Adventure Therapy International Committee). Etter dette “åpnet det seg mange dører,” og jeg har hatt hyppig kontakt med mange mennesker fra fra hele verden som jobber og er engasjert i dette fagfeltet, møtene og kontakten har i all hovedsak foregått via telefon og videomøter, det var derfor ekstra artig å møte mange av dem igjen fysisk. Det å møtes - skaper noe ekstra og nært. Det er utrolig inspirerende å dele erfaringer med fagfeltet både nasjonalt og internasjonalt. Å få faglig påfyll, treffe gamle kjente og stifte nye bekjentskaper er verdifullt, nettverk er viktig for å kunne utvikle faget og aksepten for det - hvor praktisk kunnskap, erfaring og forskning er essensielt.

Konferansen, måltider og alle workshops ble gjennomført utendørs og i telt. Vi var heldige med været og hadde stort sett opphold og fint vær, men innimellom kom det regnskurer hvor vi fikk følelsen av at himmelen åpnet seg fullstendig. Deltakere sov i telt eller hengekøye på et eget camp område, et nyklippet jorde med ulike frukttrær. Et sted som viste seg og være svært populært også for snegler - og mange fikk seg en slimete overraskelse da de skulle ta på seg sine sko om de stod utenfor innerteltet etter første natt:)

Timeplanen var delt opp med keynote foredrag i fellesskap på morgenen, og parallelle sesjoner etter det. For min egen del var det vanskelig å velge parallell sesjon - da ALLE foredragene og workshopsene virket svært spennende. Alt fra hvordan man kan bruke natur i traumebehandling, erfaring med å bruke slack line eller sauna som terapeutisk metode, erfaringer med gruppeturer i Himalaya, til “mindfull walk” med geologisk vandring i Sigulda, for å nevne noen. Mange av workshopene bestod at at de som ledet workshopen fortalte om hvordan de gjør og praktiserer utendørsterapi i sin praksis og at vi fikk prøve og erfare deler av disse metodene. Denise Mitten holdt et flott keynote foredrag, hvor hun vektla at det ikke nødvendigvis er et mål å gjøre risikofylt aktivitet for å oppnå bedring - behandlingen trenger altså ikke å være ekstrem eller farlig, men kan være likeså eller mer effektfull om man befinner seg innenfor trygge rammer.

Et stort tema på konferansen som gjentar seg og blir diskutert mye handler om:

  • “Kan vi kalle det vi holder på med for terapi?”

  • “Hvem kan kalle seg en utendørsterapeut?”

Noen mener at “alt som hjelper mennesker til å få/håndtere livet bedre” kan kalles terapi - mens andre er uenig i dette.

Behovet for forskning og særlig randomiserte studier går igjen som et viktig tema, det samme gjelder utdanning og det å bygge en internasjonal praksis for hva en slik utdanning bør inneholde. Selv om vi var en utrolig flott gjeng som var samlet i Sigulda, manglet beslutningstakere og politikere, de som sitter på myndighetene til å bestemme om dette er noe vi vil ha mer av - og de som “sitter på pengesekken”. Jeg håper at flere av dem, for eksempel representanter fra verdens helseorganisasjon (WHO) vil bli med neste gang - og at de på den måten kan få kjenne hvordan disse metoden virker på sin egen kropp og lytte til forskningen og erfaringene som finnes.

ikke bare faglig innhold….

I tillegg til faglig innhold med foredrag og workshops på dagtid, hadde kveldene fokus på sosiale treff - med musikk og dans, blant annet med med talentkonkurranse den ene kvelden, hvor alle land presenterte et kreativt bidrag, og en annen kveld var det duket for “Fuck - up evening”, hvor alle som ville kunne dele sine dårlige erfaringer og historier fra sin praksis.

Ettersom konferansen falt på midsommer fikk vi avslutte uka med tradisjonell feiring av sommersolverv med blomsterkranser i håret, folkedans og bål inn i de lyse nattetimene - en vakker og annerledes feiring enn hva vi er vant med i Norge.

5GATEs arrangørteam jobber allerede hardt med å planlegge neste konferanse i Belgia, som er lagt til fra 19. til 22. mai 2026. Du kan holde deg oppdatert på denne ved å følge Instagram-kontoen deres: GATEBelgium2026.

En stor takk til Adventure Therapy Latvia / Piedzīvojumu terapija for en virkelig flott konferanse!

Tekst og foto: Kristine Nordland

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

summer school - “outdoor health“ Nord Universitet - bodø

NORD Universitet inviterte for første gang denne sommeren til “Summer school”. Dette skjedde den første uka i juli 2024. Helse I Fri Luft har vært pådrivere for Summer school kurset som heter “Outdoor health”. Det har vi gjort gjennom å lage studieplan med innhold, samt at Inger Marie Kvarum og Kristine Nordland har vært med å undervist på kurset. Helse I Fri Luft er veldig stolt og glade for å få være med på å utvikle dette fagfeltet i nord.

Ved studiestart; "Undervisningesteamet på Outdoor Health" Inger Marie Kvarum, Ottar Bjerkeset og Kristine Nordland 

Et steg på veien:

For ca 2 år siden startet Helse I Fri Luft dialogen med Nord universitet og arbeidet mot å få naturbasert terapeutisk/helsefremmende arbeid inn som et EVU (etter og videreutdannings fag) ved NORD universitet. På veien har vi møtt mange flotte folk som "heier" og har trua på dette fagfeltet, blant annet professor Ottar Bjerkeset. Som et steg på veien fikk vi denne sommeren være med på oppstarten av dette internasjonale studietilbudet.

Outdoor Health

På kurset Outdoor Health https://www.nord.no/en/studies/courses/sum1005 , deltok til sammen 9 studenter fra ulike nasjoner. Deriblant Nederland, Danmark, Chile, Kroatia og Norge.

Drikkepause og tid til å være tilstede nyte utsikten utover Vestfjorden på vei til Mjelle Aksla. 

Dagene ble i all hovedsak tilbrakt utendørs på områder i nærheten av NORD Universitet - Mørkvedbukta og de to siste dager med overnatting på Mjelle, nord for Bodø. Studiet var lagt opp til kombinasjon mellom teori, klassisk klasseromsundervisning og praktiske øvelser utendørs i ulike naturelement. Studentene lærte blant annet om:

  • Den teoretiske forståelsen av forholdet mellom mennesker og natur, og hvordan dette kan utnyttes til å styrke trivsel, velvære og helse.

  • Menneskets biologiske og sosiale utvikling og livsstil og vårt forhold til miljø og natur.

  • Økofilosofi, økopsykologi og den norske frilufts tradisjonen.

  • Forståelse av naturen, blant annet gjennom geologisk tilbakeblikk

  • Gruppedynamikk - gruppeprosesser

  • Etiske prinsipper og vurderinger

  • Kart og kompass

  • Være og overleve i naturen

  • Hvor finne gode leirplasser

  • Hvordan lage bål og tilberede mat på bål / stormkjøkken

    Sikkerhet/beredskap var og et viktig tema gjennom hele kurset. Det ble og god tid til lek, rekreasjon, og mange gode samtaler og refleksjoner rundt bålet.

Så nye frø

Det er utrolig gøy at Helse I Fri Luft kunne være med på å lede dette faget, "så nye frø", bidra til vekst og økt kompetanse gjennom å dele kunnskap, erfaringer og nettverk. Det er fantastisk at denne engasjerte og flotte gjengen kan ta med seg kunnskap og erfaring fra denne uka her nord tilbake til sine miljø rundt om i verden.

Diplomutdeling på Mjelle etter bestått eksamen mange erfaringer og 2 studiepoeng rikere.  

Hvis du vil lese mer og se flere bilder fra kurset har NORD Universitet og Avisa Nordland skrevet om det på:

https://www.facebook.com/share/p/zX4SvQa6vydRJpMm/

https://www.an.no/for-forste-gang-tilbyr-de-sommerskole-samler-folk-fra-hele-europa/s/5-4-1989514

Foto og tekst: Kristine Nordland

Les mer
Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Reisebrev fra samling 1 av kurslederopplæringen

Samling 1 i Helsefremmende arbeid i natur 2024

Til første samling i årets kurslederopplæring «Helsefremmende arbeid i natur» ble vi 13.-15. juni invitert til vakre nordsida av Bodø. Vi var heldige å få hele tre solfylte dager omgitt i nydelig nordnorsk natur. Dette var den første av tre moduler i kurset,og tema for samling 1 var «Nature connectedness i praksis» med fokus på tilknytning til natur.

Første dagen ble vi invitert til Kløkstad. Der ble vi møtt av to av kurslederne, Kristine og Inger Marie som tok oss igjennom dagen. Vi ble litt kjent med hverandre og fikk en god introduksjon til relevante tema for helsefremmende arbeid. Undervisningen foregikk langs solvarme svaberg, hvite strender og blomsterkledde enger. Vi vekslet mellom å reflektere selv i stillhet, lære av leksjoner fra kurslederne og felles grupperefleksjon.


Dag to og tre ble tilbrakt på Mjelle. Om man ikke har vært her før, er det mulig å lytte til sangen «Mjelle» av Terje Nilsen for å få en idé om magien til plassen. På en av Bodøs vakreste sandstrender satte vi camp. Vi var heldige å få besøk av Tanya Wünche, som lærte oss om nature connectedness, og viste oss relevante øvelser og verktøy å bruke i naturen. Hun var veldig dyktig. Imellom slagene samlet vi oss rundt bålet, badet i havet og slappet av.

Vi lærte mye om menneskets tilknytning til naturen, og hvordan naturen kan være arena for helsefremmende arbeid. Det var utrolig fint å få teori og begreper på det mange av oss har følt på i naturen selv. Å møte andre likesinnede mennesker som deler en visjon for helsefremmende arbeid i natur har gitt oss motivasjon og optimisme for fremtidens muligheter, og for fremveksten av feltet.

Det fineste med denne samlingen var likevel det som oppsto imellom menneskene. Både forbindelsen i gruppa og forbindelsen til seg selv og naturen. Det var en lærerik samling, og vi ser veldig frem til de neste modulene av kurset, som vil foregå i Sjunkatten nasjonalpark og Valnesfjord.


Hilsen Vilja Sandland Skjærvik

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Master- class Nature connectedness

Høsten 2023 ble det gjennomført et Baltisk - Nordisk samarbeid, med titttelen “Masterclass: Nature Connectedness informed Naturebased therapy interventionsworkshop” i Estland.

Det var Kristi Raava som er leder av Eesti Loodusja Loomateraapiakeskus, som tok initativ – og invitert Tanya Uhnger Wünsche fra NEED FOR NATURE/ Foreningen for Udendørsterapi Danmark og meg, Kristine Nordland, fra foreningen Helse i Fri Luft - Norge, til å være med på å arrangere en 3 dagers workshop i Nature connectedness i Estland høsten 2023.

The objective of the masterclass is to provide a foundation for awareness, knowledge, experience with, and international collaboration, about working specifically with Nature Connectedness informed practices in the Nature/Outdoor/adventure therapeutic field”.


Temaene; Naturbasert helsefremmende arbeid, naturbasert terapi – og hvorfor er det viktig med tilknytning til naturen, var hovedfokus for workshopen som var tredelt:

  • To dager var vi i skogen, hvor vi også overnattet to/tre netter, og gjorde mange praktiske øvelser individuelt og i grupper.

  • En dag var vi på senteret Eesti Loodusja Loomateraapiakeskus, hvor vi gjennomførte en heldags workshop med tema «organisasjon og ledelse» hvor vi delte norske og danske erfaringer omkring det å danne en forening – steg for steg. Denne dagen var det også invitert andre eksterne gjester som kun deltok på denne dagen.

  • I forkant av den fysiske samlingen i Estland ble det holdt et online møte (“Nature Connectedness Theory, nature therapy examples, and participant presentation”). Her fikk deltakere en teoretisk introduksjon i Nature connectedness feltet, og et innblikk hvordan man kan kombinere dette med naturbasert terapi.

Deltakeren som var med fra Estland hadde ulike bakgrunn, men alle jobbet innenfor helse, omsorg og opplæring, - om terapeuter eller lærere. Det var et mål at alle deltakerne skulle få teoretisk og praktisk kunnskap og innsikt på feltet, samt konkrete verktøy til å kunne bruke på egne arbeidspraksis. Det var og et mål at deltakerne skulle bli i stand til - og føle trygghet til å kunne å bygge utendørsterapi feltet sterkere i Estland – og om mulig danne en nasjonal forening; «Estonian nature-based adventure therapy association».

Mitt reisebrev fra oppholdet:

Har du noen gang blitt tatt med til et helt ukjent sted, i mørket, hvor du aldri har vært før? Dette fikk jeg oppleve en septemberdag i 2023. Jeg var ikke helt forberedt på hvordan turen til Estland skulle bli, og – mellom mange andre hendelser i livet. Du kjenner kanskje den følelsen når tiden går litt for fort, og plutselig er dagen for avreise der. Jeg hadde faktisk ikke satt meg inn i hvor vi skulle, men jeg visste jo at vi skulle oppholde oss utendørs, og hadde pakket en solid sekk. Innholdet og timeplanen var jeg godt kjent med - for det hadde jeg vært med på å utarbeide sammen med Tanya.

Jeg tok et tidlig fly fra Bodø, og i Oslo møtte jeg Tanya som kom med fly fra Danmark. Det var fint å møtes igjen, da vi ikke hatt sett hverandre siden verdenskonferansen i utendørsterapi - ATIC som fant sted sommeren 2022 i Kristiansand. Jeg og Tanya tok videre fly sammen til Tallin, hvor vi ble tatt vel imot på flyplassen av Kristi Raava som er leder for senteret Eesti Loodusja Loomateraapiakeskus (http://loomateraapiakeskus.ee/ ), og vår danske fotograf Stephanie Louisa Lay Steenberg som hadde kommet noen dager før oss. Sammen kjørte vi direkte inn i landet og inn i skogen, ca 1,5 timer langs en motorvei, og deretter flere kilometer på grusvei, her parkerte vi bilen og gikk inn i mørket på sti i ca 30 minutter. Det var bekkmørkt og regnet plasket ned, det luktet skog og vi følte virkelig at dette var en «adventure». Vi oppdaget at selv om det var helt mørk klarte øynene raskt å venne seg til mørket, og vi klarte å se konturene av stien. Hodelykt var ikke nødvendig. Vi sanset naturen på en helt annen måte enn når det er lyst, og kontrasten fra flyreisen og hit var enorm.

Når vi ankom leirstedet hadde Ella Marie Merle Kari, som også var med på å arrangere denne workshopen god fyr i bålet, hun ønsket oss velkommen og hadde forberedt en deilig middag med foliegrillet laks, krydret med granbar og sitron. Hun hadde også kokt poteter på bålet. Det smakte helt nydelig, og det var en utrolig flott opplevelse å sitte ute i naturen rundt bålet, sammen med noen jeg nesten ikke kjente, men samtidig følte en stor fellesskapsfølelse til. Denne første kvelden var det bare oss fire. Alle de andre deltakerne på workshopen skulle komme neste dag.

Ette ei god tid rundt bålet, fant oss et fint sted å sette opp telt – og for første gang på lenge skulle jeg sove helt alene i telt. Det er kanskje ikke noe man pleier å gjøre? Har du gjort det noen gang? Selv drar jeg stort sett på telttur sammen med venner og familie - og jeg sover sjelden helt alene. Denne “solo” - øvelsen var derfor ganske ny og litt ukjent for meg. Etter denne reisedagen, med så mange inntrykk og overganger var det utrolig fint å kunne legge seg tidlig, i mitt eget telt og nyte skogen, mørket og lydene - og bare være.

Neste dag våknet vi tidlig til nydelig vær, og vi kunne se soloppgangen mellom høye trær.

Etter frokost gikk vi gjennom skogen, tilbake til parkeringsplassen, denne gangen i dagslys, som var en helt annen opplevelse enn kvelden før. Deltakerne var der allerede da vi kom, før kl 09.00. Noen hadde kjørt flere timer fra sør i Estland og andre bodde like i nærheten – noen kjente hverandre fra tidligere andre ikke, felles var at alle var spent, de fleste smilte og alle hadde stor motivasjon for å delta på dette eventyret.

Vi brukte turen tilbake til leiren på å bli kjent med hverandre, og fant fort ut at språket som ble brukt disse dagene var en blanding av engelsk, dansk, norsk, estisk. Når vi kom tilbake til leiren startet vi ganske umiddelbart med å presentere oss i gruppen, dele noe om oss selv og komme i kontakt med hverandre, naturen og stedet hvor vi skulle tilbringe to dager og to netter sammen.  Den første dagen i skogen hadde vi hovedfokus innover – inn i oss selv. Og den andre dagen hadde vi i større grad fokus utover – ut på gruppen.

Eksempler på noen øvelser vi gjorde; 

  • En øvelse hvor vi skulle utforske våre kjerneverdier. Vi skulle aller først forsøke å være helt tro mot oss selv, for så å velge 3-7 kjerneverdier. Skrive dem ned eller se dem for oss, skalerer dem og ta utgangspunkt den viktigste. Deretter skulle vi finne ting i naturen som kunne representere disse kjerneverdiene. I par, to og to skulle vi dele og fortelle samt reflekter omkring hvordan vi lever etter våre verdier, hva vi prioriterer og bruker tid på.

  • En annen øvelse hadde fokus på det sanselige –en sanse åpnerøvelser hvor vi ble ledet til å bruke ulike sanser – syn, hørsel, lukt, smak, berøring. Stillevandring i naturen.

  • Hver enkelt deltaker skulle bruke tid på å bygge sin egen livslinje. Alle skulle finne “sin plass” i skogen – og bruke 2,5 time på å bygge sin egen livslinje, så åpent og detaljert som mulig, deretter skulle hver enkelt sette opp teltet sitt et sted på livslinjen og hvis en hadde lyst skulle en sove på eller ved siden av sin livslinje gjennom natten.

  • Formidle sin livslinje til gruppen, etter tur fortalte hver enkelt om sin livslinje og symboler i denne (så mye de selv ønsket å dele). I forbindelse med denne øvelsen snakket vi og om viktigheten av å kjenne sin egen «konstitusjon», som gruppeleder – samt og kjenne sine kollegaer. Kjenne på det å være sårbar - og hvordan det er å være i en klientrolle.

  • Vi også øvde og på å være terapeut – pasient - og observatør.

  • Vi trente på å bruke hengekøye som verktøy/hjelpemiddel – i terapi.

Gjennom dagene var vi virkelig en del av naturen, vi levde i og med naturen, alle måltider ble laget på bål – vi vasket oss i innsjøen, og vi tilbrakte tiden sammen og hver for oss. Vi ble en gruppe. Da vi to dager senere pakket ned alle våre ting, og gikk tilbake til parkeringsplassen – var vi fylt opp av mange nye opplevelser, erfaringer og kunnskap, vi hadde blitt kjent med både oss selv og hverandre på nye måter.

Siste dag – tilbake til sivilisasjonen var vi sammen på det vakre stedet som Kristi har bygget opp - her delte vi kunnskap og erfaring fra hvordan vi i Norge og Danmark har bygget opp våre foreninger – Vi ledet og en kreativ prosess – der deltakeren kom et lang stykke på vei med å finne egne visjoner, mål og strategier for å kunne organiserer seg i sitt eget land.

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å være med å lede denne samlingen. Takk til Nordisk ministerråd som bidro med økonomisk støtte til prosjektet, og en særlig takk til Kristi og Ella som har organisert det hele fra Estland, og dem sammen med alle deltakerne på kurset som fikk oss til å føle oss veldig velkommen og hjemme i Estland. Takk og til Tanya som gjorde dette sammen med meg, håper vi kan gjøre dette igjen.

Under hele workshopen hadde vi med oss en egen fotograf og filmskaper; Stephanie Louisa Lay Steenberg, som filmet og dokumentert dagene. Derfor kan vi nå, i filmen over "vise verden" hva vi holdt på med disse dagene, en super stor TAKK også til henne!

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

ÅRSMØTE 2024

Helse I Fri Luft inviterte til årsmøte mandag 08.04.24 kl.18 00-20.00

Møtet kunne følges på Teams eller du kunne komme til Fjøsen på Kløkstad (Midnattsolveien 1357 - Bodø) og delta på møtet fysisk.

Årsberetning, regnskap for 2023 ble lagt fram, samt årsjul og budsjett for 2024. Det ble i tillegg holdt valg av styremedlemmer; Kristine Nordland, Inger Marie Kvarum og Sylvia Bredal blir sittende i styret, mens Kine Pilegård, Ragnhild Olsen og Markus Bjerknes går ut av styret.

Nye styremedlemmer som ble valgt inn er Jannicke Høyem, Jørgen Ulriksen, Kristine Ulvestad og Marianne Hustad. En presentasjon av disse kommer snart:)


En stor takk til de styremedlemmer som når går ut av styret - som har gjort en stor innsats for å utvikle og drifte foreningen, takk også til dem som blir sittende og fortsetter det gode arbeidet - og en varm velkomst til nye styremedlemmer. Vi ser nå fram til en ny og spennende styreperiode - hvor vi skal bygge videre på det vi har og nye gnister skal tennes:)

Noen tilbakeblikk og minner fra året som har vært

Aktivitet i foreningen 2023

a. Det ble avholdt månedlige styremøter i perioden, med noen unntak. Det ble ført referat fra alle gjennomførte styremøter. Det ble i tillegg gjennomført et ekstraordinært styremøte 17.01.23. Styremøtene ble gjennomført både fysisk og digitalt. 

b. Det ble gjennomført digitalt årsmøte 23.april 2023. kl 18-20. 

c. I forbindelse med planlegging og gjennomføring av Mestringskurs - Naturbasert terapeutisk arbeid - kurslederopplæring for mestringskurs i Nord ble det gjennomført et stort antall arbeidsmøter mellom styremedlemmene og med andre samarbeidsparter. 

d. Helse I Fri Luft deltok på ett digitalt møte med Norsk Forening for Utendørsterapi - NFUT.

e. Kristine Nordland deltok på Masterclass i Nature Connectedness i Estland. (samling som var delvis finansiert av nordisk ministerråd). I samabeid med Tanya Wunsche (Leder i den danske foreningen i utendørs terapi) holdt Kristine et 3 dagers kurs i “Nature Connectedness informed Naturebased therapy interventions”. En av dagene hadde fokus på organisering - med eksempler fra hvordan vi har gått fram når vi har bygget opp våre foreninger, både nasjonalt og internasjonalt. Kurset bestod totalt av; Online session 10.09.23 19.00-21.00, Masterclass i Estland 21-21.09.23, Association workshop day 23.09.23. 

g. Kristine Nordland og Sylvia Bredal fra styret deltok på to “Turmat fra hele verden”  matkurs i samarbeid med salten friluftsråd;

  • 13.06.23 4H gården 

  • 02.12.23 Rensåsen 

i. Det ble gjennomført 3 Båltreff 

  • 26.03.23 - Buholmen 

  • 31.05.23 - Sørfold

  • 29.11.23 Fauske 

j. Det ble gjennomført seminar Jektefartsmuseet 03.11.23 - Natur og kultur som arena for inkludering” i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse med tittelen #Giplass.

k. Styremedlemmer har også deltatt på annen møtevirksomhet, inkludert presentasjoner av foreningen Helse I Fri Luft, med ulike interessenter som har kontaktet foreningen for samarbeid:

  • 28.11.23 NLSH - ROP

  • 14.12.23 Nordland fylkeskommune 

  • 18.12.23 NSLH - BUP 

  • Miljøpartiet Det Grønne

  • Kommuneoverlegeforum

Annen aktivitet/utdanning/eksterne konferanser og kurs

  • Helse I Fri luft har gjennom året ledet og organisert kurslederopplæringen: Naturbasert terapeutisk arbeid NORD. Et prosjekt som har krevd mye tid og ressurser.  Prosjektet har blitt ledet av Inger Marie Kvarum. https://www.helseifriluft.no/aktivitets-blogg/kurslederopplring-i-naturbasert-terapeutisk-arbeid-nord-2023

    Kurslederopplæringen ble gjennomført i samarbeid med en rekke lokale aktører, deriblant RKK Salten, FinneUT, Valnesfjord Helsesportssenter, Bodø Hest& Helse, Bodø Naturskole. Landet for øvrig var representert gjennom en rekke gjesteforelesere under modul 1. 

    Det har blitt lagt ned en betydelig dugnadsinnsats i forbindelse med gjennomføringen, både fra styremedlemmer og øvrige samarbeidsparter. 

  • Styremedlemmer Kine Pilegaard, Markus Bjerkeset, Ragnhild Olsen har deltatt på kurslederopplæringen Naturbasert terapeutisk arbeid Nord.

  • Ragnhild Olsen har deltatt på camp konferansen i Kristiansand

  • Kristine og Inger Marie har gjennomført modul 3 (tilsammen 30 sp)  på videreutdanningen: Musikk, kultur og helse ved Universitetet i Agder - UIA 

  • Helse I Fri Luft har hatt en tett dialog med Nord universitet i 2023 - det har blitt gjennomført mange møter gjennom året i forbindelse med planlegging av studier (Helsefremmende arbeid  i natur) som del av videreutdanning /frie studiepoeng i master ved Nord universitet. Det har pr nå blitt lagt konkret plan for gjennomføring av International Summer school. Kurset “Outdoor Health” (2 studiepoeng) skal gjennomføres for første gang i juli 2024 ved Nord Universitet, og Helse I Fri Luft vil være samarbeidspart i dette. Kristine Nordland og Inger Marie Kvarum vil leies inn til å undervise. 

  • Kristine Nordland er norsk representant i ATIC - (The Adventure Therapy International Committee). Innenfor dette nettverket har Kristine et spesielt ansvar i arbeidsgruppen: Entity and organisation - som jobber målrettet for å jobbe for at ATIC skal bli en NGO.  

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

KURSLEDEROPPLÆRING I NATURBASERT TERAPEUTISK ARBEID - NORD 2023

I samarbeid med en rekke aktører har Helse I Fri luft våren og høsten 2023 invitere ansatte innen helsetjenester og ansatte i NAV til Kurslederopplæring i Naturbasert terapeutisk arbeid - NORD. Kurset ble støttet av Helsedirektoratet og Gjensidigestiftelsen og ledet av foreningen Helse I Fri Luft. 23 deltakere deltok.

Kurslederopplæringen bestod av tre moduler og gav deltakerne en teoretisk og en praktisk innføring i temaet naturbasert terapeutisk arbeid. Den som deltok fikk lære om forholdet mellom natur og mennesker og hvordan dette kan nyttiggjøres for å styrke velvære og helse. En lærte spesielt hvordan naturen kan brukes som co terapeut og en terapeutisk arena i helsearbeid. Kursdeltakere fikk ideer til hvordan de selv kan utvikle og gjennomføre mestringskurs i naturen for personer med psykiske helseplager. Kurslederopplæringen har og bestått av veiledning når man planlegger og gjennomfører egne mestringskurs. Deltakerne i kurslederopplæringen har og fått tilgang til et faglig nettverk for fremtiden. 

Kurset var spesielt rettet mot ansatte innen helse og ansatte i NAV som jobber med, eller som ønsker å utvikle tilbud til personer med lett til moderate psykiske helseplager. Fagpersoner som jobber i Salten har hatt prioritet, men tilbudet har og blitt gitt til fagpersoner som bor i andre deler av landet.

Kursets oppbygning og pris:

Kurset var delt opp i tre moduler som bygger på hverandre.

Modul 1: en teoretisk innføring til temaet Naturbasert terapeutisk arbeid. Denne modulen ble gjennomført på teams - 11-12 mai 2023, og store deler av den ble tatt opp på opptak og er tilgjengelig for å kunne ses i etterkant. Dersom ikke fikk med deg dette kurset og er interessert i å få tilgang til denne modulen, kan du ta kontakt med foreningen; post@helseifriluft.no. Pris pr deltaker er 500 kr.

Modul 2: er bygd opp i tre samlinger og ble gjennomført på ulike destinasjoner i Salten (Meløy, Valnesfjord og Bodø Naturskole - Sjonkhatten nasjonalpark) og har først og fremst en praktisk vinkling på temaet.

Modul 3: er lagt opp til at du selv gjennomføre egne mestringskurs til personer med lett/moderate psykiske helseplager. Samtidig som du gjennomfører egne grupper vil du motta veiledning fra fagpersonell. 

Oversikt dato og timeplan:

 

Modul 1  TIMEPLAN MODUL 1

Gjennomføres digitalt (Teams) 11.-12.mai 2023.

Pris pr.deltaker: 500kr

Ingen begrensning på antall deltakere.

 

Modul 2

Samling 1 gjennomføres i Meløy 29.-30.juni. Program ligger her: TIMEPLAN

Samling 2 gjennomføres i Fauske kommune ved Valnesfjord helsesportsenter 31.august.-1.september. Program ligger her. TIMEPLAN

Samling 3 gjennomføres i Bodø ved Valle ridesenter og Bodø Naturskole 28.-29.september. Program kommer her. TIMEPLAN

Pris: 3000kr pr deltaker

Modul 3

Gjennomføring av egne mestringskurs

Veiledning og innlevering av refleksjonsoppgave etter fullført kurs.

  1. Arbeidsseminar 2. november 2023 - ARBEIDSPLAN

  2. Arbeidsseminar 07 desember 2023

  3. Arbeidsseminar 12. februar 2024

1000kr.pr deltaker.

For ytterligere opplysninger, kontakt Helse I Fri Luft på

post@helseifriluft.no

Kontaktperson:

 Inger Marie Kvarum (prosjektleder), tlf. 415 29 148

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

2023 har vært et spennende år for Helse I Fri Luft

Da vi den 16. januar 2023 fikk brev fra Helsedirektoratet med tilskuddsmidler til å opprette Kurslederopplæring i “Naturbasert terapeutisk arbeid - NORD”,  fikk vi mye å gjøre. Store deler av året har gått til å planlegge og gjennomføre denne kursrekken, som har bestått av 3 moduler hvor til sammen 23 deltakere har vært med; https://www.helseifriluft.no/kurslederopplring . Det har vært en artig, krevende og erfaringsrik reise, og vi har samarbeidet tett med Valnesfjord Helsesport senter https://www.vhss.no/?lang=no_NO , Bodø naturskole https://www.bodonature.org/ , Anette Myrvang/ FinneUT https://www.finneut.no/ , og Bodø hest og helse. I desember søkte vi på nytt helsedirektoratet om midler, og vi er veldig spente på om vi vil få nye tilskuddsmidler slik at Helse I Fri Luft kan tilby en ny kursrekke i 2024.

I løpet av 2023 har vi hatt et tett samarbeid med NORD universitet - og vi jobber hardt for å få dette fagfeltet inn på NORD universitet som et etter- og videreutdannings studie, som kan tas av studenter med ulik bakgrunn. Vi har et mål om å få det til i løpet av 2025. Allerede i sommer vil NORD universitet tilby faget “Outdoor health” i sitt summer school program https://www.nord.no/studier/nord-summer-school - her skal både Kristine Nordland og Inger Marie Kvarum fra Helse I Fri Luft være med å planlegge og undervise.

Båltreff har vært, og er et viktig konsept for foreningen. Vi har gjennomført 3 vellykka båltreff i Salten i løpet av året; i mars var vi samla på Buholmen på Norsia, i mai møttes vi i Sørfold og i november møtte nær 100 personer opp til båltreff på Fauske. Båltreff er noe vi også ønsker å prioritere i året som kommer, da vi ser at det er en utrolig fin arena for å møtes - og formidle foreningens formål, og ønsker. Det er Gjensidigestiftelsen som har støttet båltreff arrangementene - i tillegg til opprettelse av hjemmesiden vår og Helse I Fri Luft - logo som ble designet av Martin Losvik.

Helse I Fri Luft har samarbeidet med Salten friluftsråd om å gjennomføre utendørs matkurs; “Turmat fra hele verden”  hvor særlig mennesker med interkulturell bakgrunn er invitert. I juni ble det arrangert et slikt matkurs på 4H gården, og i desember i  Rensåsen. Dette samarbeidet vil vi også ha i 2024. 

I november arrangerte vi åpent seminar med tema “Natur og kultur som arena for inkludering”, dette ble holdt på Jektefartsmuseet med mange flotte innlegg, og kulturbaserte metoder hadde hovedfokus. https://www.helseifriluft.no/aktivitets-blogg/seminar

Foreningen har holdt undervisning og deltatt på ulike møter med blant annet kommuneleger i Salten, Nordland fylkeskommune, NORD universitet og Nordlandssykehuset (NLSH). I tillegg har vi deltatt på møter med Norsk Forening for Utendørsterapi - NFUT.

Foreningen var med Ragnhild Olsen representert på camp konferansen i Kristiansand. Reisen hit er fint skildret i reisebrevet som ble delt mange ganger; https://www.helseifriluft.no/aktivitets-blogg/campkonferansen-2023-bragdya

I september ble foreningen, ved Kristine Nordland, invitert til Estland og Eesti loodus - ja loomateraapiakeskus ( http://loomateraapiakeskus.ee/ ) for å arrangere “Masterclass i Nature Connectedness”. Dette var et samarbeid med Tanya Uhnger Wünsche og “Need for Nature” https://needfornature.dk/ fra Danmark og programmet ble delvis finansiert av nordisk ministerråd. 

Foreningen vokser - og blir stadig mer synlig, det er vi stolte av. Men uten medlemmer ville ikke foreningen eksistert-  så TUSEN TAKK til nye og gamle medlemmer som har støttet Helse I Fri Luft i 2023. 

Etter planen vår for 2024 tenker vi å arrangere en workshop eller fagdag med våre medlemmer. Nærmere informasjon kommer. Vi oppfordrer ellers alle medlemmer til å melde inn ønsker eller ideer for 2024 til styret. 

Ikke medlem? Vipps! Det er enkelt:

Du melder deg inn i foreningen Helse I Fri Luft ved å vippse 250kr til Vippsnummer 723040.

Velkommen som medlem!

Styret har for øvrig plass til flere, så om du er medlem, og litt nysgjerrig på om styrearbeid kan være aktuelt for deg, er du hjertelig velkommen til å delta på et styremøte. Det er også fullt mulig å stille til valg ved neste årsmøte. Årsmøtet for 2024 vil også i år holdes digitalt, nærmere bestemt 8. april. kl 18 - 20. Om dette kan være aktuelt, ta kontakt med foreningen på: post@helseifriluft.no .

Informasjon om årsmøte vil bli annonsert på foreningens nettside og Facebook side senere i vinter. 

Alt godt for det nye året! Hilsen oss i styret 2023

Kristine, Kine, Inger Marie, Ragnhild og Markus

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Vellykket internasjonalt Båltreff

Onsdag den 29.11.23 inviterte Helse I Fri Luft med gode hjelpere til båltreff på Bygdetunet på Fauske. Et mål var å samle folk og slå ring om de som har forlatt sitt fedreland på grunn av krig, utrygghet og uro. Arrangementet var åpent for alle, med gratis gløgg, saft og pepperkaker.                 
Mona Øhlund Karlsen som representerer Demensforeningen (Nasjonal foreningen for folkehelse) har skrevet er godt oppsummert "reisebrev" fra kvelden;
"Et par nydelige timer ved bygdetunet, båltur i lag med flotte folk fra hovedsakelig Ukraina, fra mottakene på Lund og Brygga. Det hele i regi av Helse I Fri Luft. Frivillige fra Nasjonalforeningen Fauske demensforening LHL, Røde kors og SOT, og noen ungdommer fra Vestmyra ungdomsskole med valgfaget «Innsats for andre» var med og gjorde kvelden fin for mange. Flere bål, masse fakler og pepperkaker, gløgg og saft, og klementiner til alle. Og så kom det flotte trommekorpset, med lysende trommer for anledningen. Så trivelig å prate med mennesker som for første gang skal feire jul i landet vårt. Ikke vet vi hva de bærer med seg av traumer og lidelser, men håpet må være at de fikk en fin opplevelse rundt bålet, med litt norsk allsang og til og med barnesanger til glede for alle, og for å holde varmen. Og været var også på vår side, helt stille og levelig temperatur."

Tilsammen var det ca 100 personer kom og deltok på dette arrangementet, bildene over taler mye for seg selv, og vitner om en stemning som er til å ta og føle på.

Takk til alle som kom, deltok og hjalp til!

Foto er tatt av; Inger Marie Kvarum, Ina Bjur og Sylvia Bredal

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

"KULTUR OG NATUR SOM ARENA FOR INKLUDERING"

I forbindelse med Verdensdagen for Psykisk helse, #Lagplass, inviterte Helse I Fri Luft den 03.11.23 til seminar med tema: "Hvordan kan vi bruke kultur og natur som forebyggende og inkluderende arena for sårbare mennesker i ulike aldre?". Seminaret var gratis og åpent for alle. Rett i underkant av 30 personer tok turen til Jektefartsmuseet denne fredagen og fikk oppleve seminaret sammen med oss. 
Seminaret ble innledet ved at Kristin Holand  fra Steigen sang en vakker sang, den kunne minne om joik - men som Kristine selv kalte “en sang som kom til meg”. Deretter framførte hun flere låter med både sang og piano, blant annet "Ærfugelen - eller ea som den og kalles her nord". Kristin fortalte på en gripende måte om sine egne opplevelser og erfaringer med å bruke musikk og natur som "livreddende førstehjelp" i etterkant av at Ellinor, Kristin sin søster døde uventet og brått, som et uhell etter selvskading for noen år siden. Kristin har en varm og beskrivende formidlingsevne som bergtok oss. Gjennom gode bilder som for eksempel at musikken har fungert som et tau å holde seg fast i, eller at musikken har bidratt til at følelser og sorg kunne sirkulere gjennom kroppen - og ikke sette seg fast som smerte, en noen av illustrasjonene Kristin brukte for å få oss til å forstå hva musikk og natur betyr for henne.
Rebekka Brox Liabø med sin koffert kom susende inn etter en kort minglepause. Før hun startet sitt foredrag håndhilste hun på alle  deltakerne, deretter fortalte hun oss om sitt arbeid og hvordan hun gjennom ulike prosjekt, blant annet “Snakk for deg sjøl”, arbeider med å forhindre utenforskap gjennom bruk av kreative virkemiddel. Sammen med forskere fra UIT har hun utviklet en metode for å motivere unge til å selv å dele sine tanker, historier og refleksjoner gjennom skriving. Metodene brukes i medvirkningsprosesser hos blant annet Statsforvalteren i Troms og Finnmark og på skoler,  "et demokratisk prosjekt der målet er at alle sin stemme skal bli hørt". Rebekka viste og leste opp tekster som ungdommer har skrevet, blant annet en ungdom sin skildring av sin relasjon til havet, og et følelsesuttrykk med gjentakende "dra til helvette, dra til helvette..." på en hel A4 side. Rebekka driver også inkluderingsprosjektet "Hær e Æ", som består av ungdommer fra hele verden som bor i Tromsø som møtes og  sammen blir kjent med kulturlivet i Tromsø. Gjennom å gå på konserter, teater og museum sammen, eller lage egne forestillinger med dans, teater og tekst, skaper det trygghet, tilhørighet og inkludering for deltakerne. Rebekka sier en nøkkel er "å hente" deltakerne - invitere dem direkte - det er som skal til for at dem kommer, og at dem blir; "vi tuller med at vi kidnapper folk og det er særlig viktig å plukke opp dem som ikke har noen fritidstilbud", sier hun med et varmt smil. Selv har hun invitert mange deltakere hjem til sin egen familie blant annet på fredagstaco. 
Idet Rebekka måtte ta med sin koffert og dra videre kom Josefine Grantangen og Yunix inn sidedøren. Josefine er utdannet sosionom og jobber for tiden i Røde kors sitt Fellesverk. På fritiden er hun frivillig som besøksvenn med hund. Yunix er en 7år gammel pointer med et hjerte av gull. Josefine og Yunix fortalte om hvordan man kan bli besøkshund gjennom å ta ulike tester og kurs hos Røde kors, og de beskrev også hvordan de jobber sammen. Besøksvenn ordningen er populær og det er stor etterspørsel etter det, både til institusjoner og privatpersoner. "Det er alltid et behov for flere, for dette er et tilbud mange har stor glede av".
Anette Myrvang som er friluftsterapeut og gründer av firmaet FinneUT, skulle egentlig fortalt oss om hvordan hun jobber for at mennesker uansett alder skal kunne finne veien ut av fastlåste mønster og inn i naturen, blant annet i et program som kalles UTSIKT, men denne fredagen ble Anette dessverre syk. Vi håper at Anette kan bli med neste gang - og fortelle om sin jobb og hvordan FinneUT i dag har kommet fram til faste avtaler med NAV Meløy, Rødøy og Gildeskål og med barne- og ungdomspsykiatrien i Nordland. Vi som kjenner Anette og har hørt henne fortelle om dette før - vil gjerne at andre også skal få høre om det - og de gode resultatene det har gitt. 
På denne dagen fikk vi i foreninga også en fin anledning til å presentere oss og vårt arbeid. Stor takk til Gjensidigestiftelsen som har støttet oss til å gjennomføre seminaret, en fantastisk dag som ble - avsluttet helt perfekt med at Una og Gustav Tuva Hunstad fra Valnesfjord sang og spilte gitar.

Tekst: Kristine Nordland

Foto: Kristine Nordland og Sylvia Bredal

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Turmat fra hele verden

Den første mandagen i oktober møtes rundt 30 personer av ulike nasjonaliteter for å lage turmat fra hele verden og spise sammen ute i Rensåsparken. Helse I Fri Luft er med som hjelpere på Salten friluftsråds høstarrangement. Til stede er også Norsk Folkehjelps språkvenner.

Bordene blir pyntet med dalende løv fra bjørketrær og vi er spente på om væremeldinga er til å stole på (meldt oppholdsvær og solgløtt). For å være på den sikre siden så henger vi opp to tarper mellom trærne, nært bordene, slik at vi kan søke ly om himmelen skulle byde på. Her får en av gjestene fra Sri Lanka prøve seg på å surre tarpsnorene rundt treet og oppdage så lett snoren er å feste. Så er neste oppgave å fyre opp i de bærbare, nette utegrillene og vente på flere gjester. Litt etter litt kommer det flere og jammen så blir det et veldig godt oppmøte i dag! Etter en kort presentasjonsrunde fordeler vi oss i tre grupper. En gruppe får lage forretten: En frisk couscoussalat, en gruppe lager hoveddretten: falafel, salat og varmede pitabrød og siste gruppe fikser desserten: mango-melonsalat med krem og vaniljekesam. Matvarer fordeles på bordene, laminerte oppskrifter er supert og disse leses nøye. Det prates, kuttes, skylles tomater, varmes opp vann på primus.

Noen får også en hurtig-opplæring på stormkjøkken og synes dette er spennende. Vi snakker om mat, måler opp, dobler oppskrifter og stemningen er god. Selvsagt er ikke alle like godt kledd, men det er varme å finne rundt grillene. Og ekstra votter lånes ut og sitteunderlag er det nok av. Varm te har også Annette Digermul Hals fra Salten friluftsråd sørget for – i tillegg til alt kjøkkenutstyr og matvareingredienser. Når maten er klar får en fra hver gruppe fortelle hva de har laget. Så er det bon appetitt! Det smaker fortreffelig, og alle virker fornøye, små og store, unge og gamle. Mørket kommer fortere på enn hva vi tror. Hodelykter glemte vi… Godt det er lommelykt på mobilen. Uansett var det en flere som ble igjen rundt bål-grillene mens opprydning pågikk.

Takk for maten! Vi ses! Takk for fin stund. Vi blir gjerne med på flere internasjonale bålmatkurs.

Teksten er skrevet av Sylvia Bredal og bildene er tatt av Kristine Nordland

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Reisebrev fra Ina

Tredje samling i kurslederopplæringen i Naturbasert terapeutisk arbeid.

To nydelige høstdager 28-29.september, som foregikk delvis på Stall Valle i Bodø, og delvis i Sjunkhatten nasjonalpark, i områdene ved Bodø Naturskole.

Så var det tid for vår tredje samling i naturbasert terapeutisk arbeid. Personlig hadde jeg gledet meg veldig til denne samlingen, da man etter tre samlinger har fått noen fine bekjentskap man gleder seg til å se. Men også fordi dyreglade meg hadde sett frem til at vi skulle få teoretisk og praktisk opplæring i hesteassistert terapi.

Ina og Max

Hesteassistert terapi

Denne samlingen begynte på Stall Valle i Bodø, under strålende solskinn og vennlig stemning. Mange av oss var usikre på hva vi skulle lære denne gangen, hva innebærer hesteassistert terapi? Personlig har jeg alltid vært nysgjerrig på hvordan man kan bruke hester som en terapeutisk ressurs for å fremme helse. Hestepsykologi er mye brukt i USA, og det vi fikk oppleve var en form for psykoterapi der hestene ble integrert i terapien sammen med oss mennesker. Som flokkdyr tilpasser hestene seg menneskene og reagerer på omstendighetene og følelsene våre. Vi fikk innsikt i hestens ulike personligheter og hvordan de reagerer forskjellig basert på dette. Gjennom en rekke flotte øvelser med tre fantastiske hester ble vi også mer bevisst på våre egne sanser og følelser. Svarene må vi finne i oss selv.

Den unike roen man kan oppleve i møte med dyr er noe helt spesielt. Personlig mener jeg at mennesker kan finne mye styrke og glede i samspillet med dyr. En stor takk til Silje og Cecilie fra Bodø Hest og Helse, for det fantastiske programmet de tilrettela.

Bodø naturskole

Deretter fortsatte vi til Bodø Naturskole, hvor vi ble møtt av Markus, hunden hans og en rekke kanoer. Det ble en nydelig padletur til leirplassen med all vår bagasje. Videre fikk vi oppgaver knyttet til å sette opp leir og lage middag i grupper. Vi øvde oss på å sette opp tarper og hvordan lage en riktig leirplass. Slike samarbeidsøvelser er fint for å styrke samholdet i en gruppe. Etter at teltene var satt opp og middagen inntatt, samlet vi oss i lavvoen for en bålprat. Det er virkelig inspirerende å høre på Markus og hans erfaringer med å bruke naturen som en læringsarena for barn og ungdom i tilbudet gjennom Bodø kommune; “Mestring i friluft”.

Som lærer selv, er jeg fast overbevist om at skolen kan dra nytte av utendørsaktiviteter i større grad i undervisningen.

Naturen er en fantastisk arena for mestring, inkludering, samarbeid og læring. Jeg tror det hadde vært hensiktsmessig for alle elever i alle aldre, men spesielt for de elevene som havner litt utenfor og som kanskje ikke helt finner sin plass innenfor klasserommets fire vegger.

Jeg føler meg uendelig takknemlig for at jeg har fått delta på denne reisen i naturbasert terapeutisk arbeid. Disse samlingene har gitt meg mange minneverdige samtaler rundt bålet, gode studer i oppmerksomt nærvær og påfyll av kunnskap. Jeg er helt imponert over teamet bak Helse I Fri Luft og hva de har fått til. Hele kurset leveres med høyt faglig nivå, og det er utrolig inspirerende å få lære fra dem. Jeg håper inderlig at Helsedirektoratet og de som disponerer midler vil støtte flere slike kurs. Det er ingen tvil om at dette er blant de mest meningsfulle og nyttige kursene jeg har deltatt på. Til slutt vil jeg takke deltakerne som har delt så mye av seg selv, delt erfaringer, inspirert og bidratt til samhold og glede.

- Ina

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Reisebrev fra Armand

Morgenstemning

Det var veldig fint med samling i Valnesfjord. Jeg merket det om morgenen, når sola brøt gjennom skodda, folk stod opp og stemninga var god. Jeg likte det! 

"Alt er mulig og uterommet har god plass"

Til daglig er jeg leirskolelærer og "gledespike", og tar imot ungdommer på Sjunkhatten leirskole. Her møter jeg en del ungdommer som har litt trøbbel. I tillegg har jeg også et opplegg med Krisesenteret i Salten. Jeg liker jobben min.

Uterommet er et stort og godt rom å være i, og det er fint å kunne gi flere opplevelsen av dette. Først vil jeg komme med en erkjennelse. Jeg har vært lærer i snart 40 år, og jeg var helt klart skolen sin mann lenge, - jeg tenkte at de som ikke klarte det hadde trøbbel, og brukte språk og begreper som la ansvaret på ungdommene selv. I dag tenker jeg annerledes.

Skolen er kjedelig for mange. Det er mye teori og mange krav.  Har du litt trøbbel (noe alle unge mennesker skal innimellom), så blir det meningsløst og du gidder ikke være der. Er du så tøff at du tør å være hjemme eller lage opprør, da får du et annet tilbud. De ungdommene som gjør opprør går veien for et nytt skolesystem, så de må vi hylle. Alt med skolen må endres, og det må starte med menneskene. Det er system-mobbing at vi mer eller mindre ofrer de 3500 som går ut av grunnskolen uten en eneste karakter hvert år. Systemet er slik det er nå, ikke rigget for alle. 

Heldigvis kan jeg digge og dyrke de som trenger litt ekstra på leirskolen, og gi dem en så maks god opplevelse som mulig den uka de er der. Alle leirskoleukene starter med et møte, “et bekymringsmøte” hvor de voksne forteller hvem som er urolig, utagerende, har ADHD eller lignende. Alle de setter jeg et hjerte ved siden av, for de vet jeg at det kommer til å gå bra med. 

Aktivitetshjelpemidler

Gjennomgangen til Inger Sjöberg ved Valnesfjord helsesportsenter om utstyr som finnes for å tilrettelegge for friluftsliv var fantastisk! 

På leirskole er det fra tid til annen noen som trenger noe helt ekstra, og da er det så greit å vite hva som finnes, og at vi også har testet det og vet hvordan det funker. Flere ting tar jeg med meg og tenker at vi kan adoptere på leirskolen. Jeg følte også, uten at jeg vet det, at det kunne være mulig å ringe helsesportsenteret å spørre om eventuelt utlån. Det hender jo 2-3 ganger i året at behovet er der. 

Om å møte flokken

Det handler ikke nødvendigvis om naturen, men å treffe de gode menneskene. I tillegg vil jeg trekke fram nettverksbygginga, relasjonene, det sosiale planet. Det at vi møtes og blir kjent, oppdager at andre også har interesse for natur og friluftsliv, og plutselig treffe noen som driver med noe helt sært innerst i Salten.  Det gjør at jeg føler at jeg ikke er så alene om å tenke slik “at det å gjøre ting i naturen er bra”, for det er fort å tenke at dette er man litt alene om, noe man driver med selv, men så skjønner man at det sitter massevis av folk rundt omkring og brenner for det samme. At vi kan samles slik er veldig bra! 

Det store hjerterommet

Jeg er nesten aldri på nett selv, men jeg vil tro at det er folk som følger med og lar seg inspirere. Jeg ser jo at det er mange flere familier og folk ute i naturen etter covid 19. Vi er heldige som har naturen så nært, det er en soleklar fordel. Pandemien gjorde oss kanskje enda mer takknemlig for å oppleve naturen, der det er plass for alle uten trengsel. I Naturen kan man fortsatt være sammen, uten å være oppå hverandre, og i naturen er det mestring for alle. 

Bærekraft

Jeg bruker å være kritisk, men det var ikke mye å være kritisk til denne gangen, altså. Det var bare et par ting jeg tenkte på, vi må ha lov til å være litt kritisk også. Når vi skal gjøre alt såpass naturvennlig som vi gjør, bør vi også tenke litt mer kritisk rundt maten. Vi woket kylling som ikke var økologisk, som et eksempel. Friluftsliv handler også om mat, og det hadde vært fint med mer kortreist mat og et ekstra fokus på at mat også er natur. 

Jeg skjønner at det ikke er mulig å alltid ta alt, men det hadde vært fint å ha et blikk på akkurat det når vi samles slik.

Hilsen Armand

Styret i Helse I Fri Luft vil takk Armand for hans betraktinger i dette reisebrevet. Armand som er en av 23 deltakere på kursrekken i Naturbasert terapeutisk arbeid - NORD.

Vår siste samling på Modul 2 ( den praktiske modulen) i denne kursrekken finner sted 28 -29 september først ved stall Valle - hvor vi skal ha fokus på dyreassistert terapi, og få kjennskap til Bodø Hest og Helse sine metoder i hesteassistert terapi. Videre skal vi til Bodø Naturskole - og Sjunkhatten Nasjonalpark. Hvor deltakeren på kurset blant annet skal få prøve seg i feltet, ved å lede gruppe.

Vi gleder oss!

Alle foto i dette reisebrevet er tatt av: Kristine Nordland

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Meløy 28-29 juni

1 samling Modul 2 - Kurslederopplæring Naturbasert terapeutisk arbeid - NORD. 

Idet sommerferien akkurat har startet for mange og sola står høyt på himmelen her nord, gjennomførte Helse I Fri Luft første samling på Modul 2 i kurslederopplæringen i Naturbasert teapautisk arbeid - NORD i Meløy. 21 kursdeltakere fra hele landet deltok, i tillegg til et titalls inviterte gjester og foredragsholdere. 

Det var Anette Myrvang og bedriften hennes FinneUT som var vertskap for denne samlingen som fant sted på Myrvoll Kulturgård, innerst i Holandsfjorden. En idyllisk og godt bevart plass med masse historie. Her var vi omkranset av fjell, isbre, skog, blomster og en turkis fjord som satte perfekte rammer for samlingen. 

I denne modulen presenterte Anette Myrvang arbeidet som gjøres i Meløy med programmet “Utsikt”, et ungdomsprosjekt utviklet av Anette Myrvang/ FinneUT i samarbeid med NAV Meløy, Rødøy og Gildeskål. I løpet av samlingen fikk vi både se, høre og kjenne på kroppen - gjennom egenerfart praksis - hvordan Anette jobber i Utsikt. Vi fikk også møte tidligere deltakere i programmet og høre deres opplevelse av å være deltaker og hjelper i Utsikt. Ordfører i Meløy, og leder i NAV Meløy, samt koordinator i NAV for programmet Utsikt var også med.

Den første dagen fikk vi blitt kjent med programmet, teorien bak og metoden som brukes. Den andre dagen var vi ute hele dagen og fikk “prøvd det i praksis” gjennom ulike øvelser. Vi fikk erfare hvordan man skaper forutsigbarhet og trygghet når man tar med grupper på tur.

En favoritt øvelse for mange var en øvelse i hengekøye. Etter å ha fått god opplæring i å henge opp en hengekøye på en riktig og trygg måte, skulle vi finne oss en egen plass å henge opp vår egen hengekøye. Dette kan kalles en “solo” øvelse, der vi er “alene” i naturen. Mens vi fikk lande i hver vår hengekøye, sitte eller ligge, skulle vi først ta i bruk alle våre sanser, og blant annet legge merke til hva vi følte, så og hørte. I tillegg skulle vi tenke over og skrive ned svar på to spørsmål; Det ene spørsmålet var “Hva ønsker du å gi slipp på?”, og det andre spørsmålet var “hva ønsker du å ta med deg?

Å gynge slik alene, og samtidig sammen, i hver vår hengekøye, ga inntrykk. Uten ord ble vi invitert inn i sanseøvelser som vekket kroppen og ga oppmerksomhet til alt vi omgis og omsluttes av helt naturlig når vi er ute: en høy himmel, vind som stryker langs legger, fugler som synger, blader som lekent risler i takt med vinden, trær som gynger, og jorda som holder, holder, holder”, sitat fra en deltaker.

Dette som en klar følelse av å komme i kontakt med naturen og med oss selv ble i etterkant holdt frem av flere.

Begge disse dagene var utrolig lærerike, og alle deltakerne dro hjem med sekken full av inntrykk, erfaring og ny kunnskap. 

Tidligere deltakere i Utsikt, som Anette kaller for sine professorer, klarte å formidle betydningen av at vi som helsepersonell og hjelpere klarer å vise kjærlighet, ikke bare omsorg for våre brukere; “Vi er alle mennesker - og det må vi ikke glemme”. Dette er kanskje den viktigste kunnskapen å ta med seg hjem.

Anette Myrvang og Inger Marie Kvarum

Om Utsikt:

Utsikt er et tilbud til unge mennesker som er utenfor jobb/ utdanning og sliter med sin psykiske helse og som ønsker å gjøre en egeninnsats for å styrke sin psykiske helse. 

Utsikt - programmet går over 8 uker, der deltakere på kurset møtes hver mandag. Oppmøtested er Myrvoll Kulturgård og ellers nær-naturstier rundt i Meløy. Innhold i programmet er 8 uker med et sammensatt psykoedukativt program, som følges av forskjellige kognitive øvelser og praktiske øvelser i naturen. Øvelsene og undervisningen følger hverandre i oppbygning og læring. 

Programmet starter og avslutter sammen med veileder på NAV. På siste møte er veien videre et viktig tema.

Basert på erfaringer som blir gjort underveis og tilbakemeldinger fra deltakere er programmet i stadig utvikling.

Anette påpeker at en suksessfaktor er at hun og NAV stoler på hverandre, og at de ønsker det samme; at menneskene som deltar skal få det bedre. “Vi heier på hverandre”. Anette og NAV ser og deler resultater med hverandre. Målet med Utsikt er blant annet å gi deltakere en trygg havn, ikke å tvinge fram en prosess, men skape arenaer for muligheter. 

Anette er opptatt av at hun har lært utrolig mye av sine deltakere - hun kaller dem sine professorer. Historier om håp, målrettet og godt samarbeid, og å møte mennesker som vil gjøre en forskjell for seg selv og andre - gjør inntrykk og det er tydelig at dette virker. 

Utsikt fra Helgelandsbukken

Vi i Helse I Fri Luft er utrolig takknemlig for at Anette og hennes team delte raust med oss og alle kursdeltakere. Vi heier på FinneUT, og NAV Meløy, Rødøy og Gildeskål! Vi har tro på at denne kunnskapen vil komme mange til nytte i tida fremover, når kurslederopplæringen forhåpentligvis bidrar til at flere lignende tilbud skapes rundt omkring i landet.

Tekst og foto: Kristine Nordland

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Campkonferansen 2023 - Bragdøya

Forrige uke deltok Ragnhild på Campkonferansen 2023, på vegene av styret i Helse i Fri Luft. Konferansen arrangeres for 3. gang på Bragdøya utenfor Kristiansand, denne gang i regi av Energiverket, ABUP, Kirkens Bymisjon, Kristiansand kommune og DNT Sør.

Tirsdag formiddag entret rundt 80 deltakere båten som fraktet oss ut til øya; med glede, sommerfugler og forventninger i magen satt vi tett-i-tett, klare for et aldri så lite eventyr! En slags barnlig følelse av så skulle på leirskole bredde om seg i kroppen. På kaia ble vi tatt imot av arrangører og frivillige med åpne armer, gratis klemmer (!), og en raushet som skulle vare gjennom alle de 4 dagene vi holdt til på Bragdøya.

En del kjente hverandre fra før, men mange var nye for hverandre. Sjelden har jeg sett så mange nye bli kjente og nære for hverandre så raskt som her. Deltakerne kom fra ulike hold: helse, rusomsorg, utdanning, private foretak og organisasjoner var blant annet representert. Alle med interesse og engasjement for temaene natur- og friluftsterapi, samt helse- og rusarbeid.

I løpet av dagene som kom fikk vi delta på solide faglige foredrag, og vi fikk ta del i øvelser og opplevelser gjennom workshops i mindre grupper. Vi fikk blant annet høre om Energiverkets mangeårige arbeid psykisk helsefremmende turgrupper, om Sørlandssykehusets arbeid med utendørsterapi på avdeling for barne- og ungdomspsykiatri (ABUP), samt sterke fortellinger fra Medvandrerne om recovery og veien ut av rus, med naturen som metode. Brukerperspektivet ble holdt tett og nært under store deler av konferansen, og det gjorde inntrykk. Selv fikk jeg padla kajakk igjen, og dermed henta frem en forfriskende måte å være i og med naturen for egen del. Leken fikk jeg også pusta liv i, da Blå Kors Barnas Stasjon tok oss med på leken vandring i skogen med sanseåpnende øvelser og fortellinger om deres arbeid med relasjoner mellom foreldre og barn. Her fikk jeg virkelig kjenne på salutogenese-tilnærmingen i praksis: i stedet for å vende lupen mot sår som trenger heling eller problemer som skal løses, kan det være vel så helsefremmende å fokusere på det friske – og la dette bre om seg. Som barnehagelærer vet jeg mye om hvordan leken forfrisker; den gir erfaringer og kontakt med følelser som barna selv kan leve ut – og øve seg på å håndtere. Og så bærer den potensiale til å lokke frem glede, fryd, vi-følelser og utforskertrang. Leken friskgjør og skaper robusthet både for barn og for voksne. Andre opplevelser man kunne få med seg var skogsbad, bålprat, klatreterapi, tangrangling – og mye mer.

Vi overnattet i egne telt på øya, som for anledningen var bada i sol og salige sommertemperaturer. Det var nydelig og forfriskende i seg selv, for en halvfrossen og meget vårklar nordlending! Morgenen startet kl. 7 for den som ønsket å delta på brygge-yoga, på felles joggetur eller med et deilig morgenbad. På kveldstid var det lagt opp til felles grilling, samt sang og dans på brygga i kveldssol.

Samtaler, latter, glede og vennskap oppstod, for min del akkompagnert av et par solide gnagsår, etter noen timers barbeint swingkurs på brygga. Nybegynner på mange måter her, altså! Mat og øvrig vertskap ble holdt av nydelige sjeler i Bragdøya Kystlag, som også presenterte seg som SFO for pensjonister. En raus, humørfylt og serviceinnstilt gjeng holdt oss med deilig mat og annet godt gjennom dagene.

Alt i alt var dette en utrolig spennende, lærerik, og sosial konferanse som ble berikende på så mange måter. Jeg reiste hjem med nye kunnskaper, videre perspektiver, en hel haug med opplevelser – og et nettverk av med-allierte som ser og sprer det helsefremmende potensialet ved å være og virke i og med naturen.

Sammen med resten av styret i Helse i Fri Luft ser jeg allerede nå frem til neste års konferanse, som vil arrangeres i Trøndelag. Vi håper å se deg der!

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Turmat fra hele verden

I samarbeid med Salten Friluftsråd arrangerte vi i kveld utendørs matlagingskurs "Turmat fra hele verden". Invitasjonen var spesielt rettet mot våre nye landsmenn/kvinner, men åpent for alle. Å skape noe sammen, bli kjent og bygge relasjoner var et mål med kvelden. Friluftsliv er en viktig del av norsk kultur, og i kveld ønsket vi å knytte sammen norsk friluftsliv med internasjonal matkultur. 
En fin gjeng møtte opp ved 4H gården i Bodø kl 18 i ettermiddag, vi fyra opp bål i gapahuken og i løpet av noen timer lagde vi en deilig tre-retters middag sammen, hvor vi brukte både turkjøkken og bål. 

Vi delte oss i to grupper, her er hovedrettgruppa som lagde vraps med laks eller falaffel og mye annet godt fyll…

Å lage mat sammen og dele tips med hverandre er en fin måte å være sammen på. Gjennom å gjøre det kunne vi bygge relasjoner og lære av hverandre. 
  • Hva er vanlig i din kultur? Dette er vanlig hos oss….

  • Hva heter agurk på ukrainsk?

Det å lage mat sammen var hovedmålet med dette arrangementet, og det fikk vi til på en god måte. I tillegg opplevde vi flere andre ting sammen, for å nevne noen: Gjennom videosamtale fikk vi hilse på en deltakers barn og barnebarn i Ukraina, vi fikk vist omsorg ved å plastret et sår da en deltaker var uheldig å skjære seg i fingeren, vi fikk dele noen historier fra våre liv med hverandre - hvor vi bor og hva vi pleier å gjøre, vi fikk "speile oss i hverandre" og vi fikk vise at det er slett ikke uvanlig å bruk ullstillongs i juni. Selv om sola ikke skinte og temperaturen var under 10 grader var det god stemning. Vi var alle enige om at vi som bor her nord er tålmodig og venter på at godværet skal komme, for vi vet at det kommer en gang. Vi erfarte også at man ikke trenger å gå langt for å få fine uteopplevelser. Som i kveld, hvor vi var bare 20 meter unna veien og bilene våre. Det var en fin erfaring. 

Det som gir varme

Vi hadde alle et godt humør og vi karte enkelt å holde varmen med litt hjelp fra bålet og ved å være i bevegelse.

Disse to som aldri hadde møtt hverandre før hadde blant annet noen fine løpekonkurranser innimellom matlagingen.

Internasjonal turmat smaker godt er fargerik og gir mersmak! 

Forretten; en deilig Couscous salat

Dessert; frukt i ulike farger med sitron kesam…nam…

Heldigvis ble det og litt tid til lek…i verdens fineste klatrestativ. Like artig for voksne som for barn.

Alt i alt en nydelig ettermiddagsstund, og en særlig takk til Anette Dirgermul Hals som stod for alle innkjøp og kokke utstyr fra Salten friluftsråd. Et fint samarbeid, og noe vi vil gjenta i løpet av høsten.

Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

BÅLPRAT på Nordsia

Søndag den 26. Mars inviterte foreningen Helse I Fri Luft medlemmer og andre interesserte til “Bålprat” i gapahuken i Marthafjæra - ved Buholmen på Nordsia utenfor Bodø.                            Tema for kvelden var: "Hvilke helsegevinster kan vi finne i naturen og hvordan kan vi anvende naturens rikdom på en respektfull måte?"
Vi brant bål og alle de rundt 20 personene som deltok presenterte seg og fortalte kort om sin relasjon til naturen. Berthold Hinrichs var spesielt invitert for å fortelle om egne erfaringer og  refleksjoner med å bruke naturen og se tegn i naturen. Han kunne også fortelle om hvilke ulike tretyper han bruker til å lage blant annet fløyter. Avslutningsvis spilte han på ulike fløter han selv har laget.
 


Bertholds egne ord om seg selv og naturens betydning for ham:
“Tøffelskogen...har du hørt om tøffelskogen? Ikke jeg heller... da får det være et nytt begrep da...  helst ville jeg gå i skogen i tøfler..  i tøfler.. akkurat som de mange ganger jeg seilte til Svalbard..  ute på storhavet følte jeg meg hjemme...men i skogen er det litt upraktisk... så...på med støvler... og henger hodet på knaggen hjemme...i skogen skal man gå med hjertet. 
For mange år siden måtte jeg gå fra bussen 3 kilometer til den lille landsbygd hvor vi holdt til..  da gikk jeg ikke på veien, men på en sti gjennom skogen.. også i mørket.. uten lykt..herlig.. eller på en annen plass... da gikk jeg i skogen før jeg dro på jobb.. også når dagvakta begynte kl 06..  granskog..  litt morradis..med rådyr og grevlingen som kom hjem etter nattens jakt..
De store fjellturer er det blitt mindre av... samme med klatring...  men å reke rundt i grotter synes jeg fremdeles fint... der går man inn i noe og blir omsluttet av en atmosfere av noe gammelt.. urokkelig og ærverdig...  ikke ulikt skogen..den har vært der lenge før oss og vil være der etter oss også.. men i skogen tenker jeg ikke på det siden hodet henger på knaggen hjemme.. her er det bare å overgi seg til det som er akkurat nå. Her kan man sette seg på en stein med mose på og snakker med blåklokkene...  de nikker samtykkende uansett hva du sier..
Ja.. og trærne... som spriker og gror i alle retninger.. tenk om de vokste i rett vinkel .. både gren og stamme.. ikke noe hyggelig tanke..men vi har en lei tendens til å gjøre sånt..  alt skal være firkantet eller rundt og ordentlig.. plenen skal se ut som han kommer fra Ikea... husene ser ut som skoesker.. og kjøkkenet skal være høyglans.. mens skogen er kaos..trærne skjeve.. noen mosedotter her og der..  steiner.. blomster..
Noen trær, særlig bjørk, har stygge knuter på seg.. det er snadder for meg som lager fløyter... veldig fint treverk.. noen bjørk har ubudne gjester.. også stygge svarte knuter og de kalles for Chaga..  enda mer snadder...  det kan man høste med det rette verktøy og tørker det etter oppmaling... det gir en sunn og god te... og om høsten bugner det av bær og sopp.. giverglede til tusen... det er godt å ha skogen som en venn..”  


Fløyter som Berthold lager:
Native american style flute ( indiansk )
Shakuhachi ( japansk )
Xiao ( kinesisk )
Anasazi ( indiansk )
Quena ( søramerikansk )
Bansuri ( indisk )
Irish whistle
Irish flute 

Fløytene lager han av mange ulike materialer: bjørk, rogn, hegg, selje, gran, einer, lerke som han finner selv i skogen. Han bruker også bambus, ibenholt, oliven, bubinga, zirikote, kingwood, hard maple, katalox, teak, mahogni.

Vi hadde en flott Bålprat i nydelig vær og de “tøffeste” avslutte bålpraten med et bad i havet i Marthafjæra.


Les mer
Kristine Nordland Kristine Nordland

Bålprat i sørfold

Onsdag 31.mai ble den tredje bålpraten arrangert i regi av foreningen Helse I Fri Luft. Denne gang foregikk bålpraten i Sørfold. Etter planen skulle arrangementet gjennomføres ved Røyrvatn, men vær og vind ville det annerledes. Bålpraten ble derfor flyttet til Evjen i Sørfold hvor Sylvi Brandsæther ønsket alle oppmøtte et varmt velkommen ved sin egen hjemplass, Evjen gård.
I løpet av kvelden fikk vi høre om våre forgjengere som kom over fjellene fra Sverige og som bosatte seg langs fjordene hvor de bedrev fangst og fiske, i lag med jordbruk. Sylvi fortalte videre om våre bånd til naturen, og særlig til det landskapet vi kommer fra, og om hvordan landskapet rundt oss gir oss opplevelser av trygghet, tilhørighet og tilknytning. Deltakerne fikk også med seg en sansevandring langs den kraftfulle Lappelvfossen, før vi satte oss ned rundt bålet i lavvoen hvor de gode samtalene fikk flyte videre.
Arrangementet ble avsluttet med at Sylvi joiket Sara Marielle Gaup Beaskas "Gulahallat Eatnemiin" (som betyr "moder jord" ) til taktfaste trommeslag.
En vakker avslutning på et flott arrangement.
Tusen takk for et snill stund i Sørfold! Og en ekstra stor takk til Sylvi Brandsæther, og til komiteen for arrangementet Janne Westgård Mikaelsen, Sylvia Bredal og Lena Cecilie Pedersen Osnes
Vi kommer gjerne igjen!

Foto: Inger Marie Kvarum

Sansevandring langs den kraftfulle Lappelvfossen Foto: Inger Marie Kvarum

Sylvi Brandsæter som joiker Sara Marielle Gaup Beaskas "Gulahallat Eatnemiin" som betyr "moder jord"

Les mer