GATE: “The 4th Gathering for Adventure Therapy in Europe” i vakre Sigulda

Ei fantastisk konferanseuke på GATE: “The 4th Gathering for Adventure Therapy in Europe i vakre Sigulda, Latvia er overstått” - uken fant sted mellom 17-25 juni, 2024 (inkludert pre og post konferanse), i et nydelig område ca 1 time unna Riga. Her var vi omringet av god stemning, historie, gammel skog, frosker og elven Gauja som er en av de lengste elevne i Latvia.

hva er GATE?

GATE er en europeisk konferanse i utendørsterapi, som blir holdt på ulike steder i Europa annethvert år. Beskrivelsen av årets konferanse slik den er skrevet på hjemmesiden: https://www.gatelatvia2024.com lyder som følger:

“The 4th Gathering for Adventure Therapy in Europe" (4GATE) invites both experienced specialists and enthusiasts who work with clients in the outdoors or wish to transfer therapeutic and experiential education methods from indoor spaces to the outdoors to gain new perspectives and better work results. ​The conference program offers the opportunity to gain theoretical and practical knowledge about adventure therapy, experiential education, working with clients in nature, facilitating therapeutic processes individually and in groups, environmental education, as well as gaining emotionally enriching personal experiences. Led by over 70 esteemed specialists from Europe, Australia, Canada, UK, USA, and Africa, the event will feature GATE lectures held within the grandeur of the Sigulda Castle Pavilion, complemented by outdoor workshops designed to foster hands-on learning experiences. In the field of adventure therapy and its subfields, representatives from various disciplines such as medicine, pedagogy, psychology, social work, adventure tourism, personal growth, and team building have been collaborating interdisciplinary for 25 years. It has been integrated into the education, medical, rehabilitation, and social work systems abroad. GATE is held every two years in one of the European countries, so we invite you to take advantage of the opportunity to attend it in Latvia”.

Deltakere og bidrag fra norge

Til sammen deltok nesten 200 deltakere, fra 4 kontinenter og 23 land. Jeg var en av mange norske deltakere som var med og Norge bidro med flere faglige innlegg i form av presentasjoner og workshops.

  • Carina Ribe Fernee og Gunnar Oland Åsen (Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus HF) presenterte «Vill Vekst»-prosjektet, som er finansiert av Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør.

  • Carina Ribe Fernee presenterte også en internasjonal survey-based studie sammen med professor Nevin J. Harper (CAN) og Pekka Lyytinen (FIN) som utforsker implisitte rammeverk i utendørsterapipraksis.

  • Gunnar Oland Åsen, Andreas Koksvik og Vetle Brunner Åsen (Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus HF) presenterte faglig rasjonale for far-sønn grupper for gutter som strever med nevrodivergens, i tillegg til en praktisk øvelse. 

  • Nina Alida Nordbø (Skogsbadforbundet og skaper for skog og mose Naturopplevelser) holdt Skogsbad workshop.

I europeisk sammenheng har Norge stor faglig tyngde - og har kommet lengre enn mange andre land på dette feltet både i form av forskning og mange tilbud innenfor offentlig og privat helsetjeneste. Det er særlig Sørlandet som utpeker seg - men det finnes og mange tilbud andre steder i landet. Norsk forening for Utendørsterapi - https://nfut.no/ er nylig etablert - og har blant annet som mål og gi en oversikt over alle tilbud som finnes i landet, samt dele kunnskap.

Et fantastisk møtested

For to år siden deltok jeg på den 9. ende verdenskonferanse i utendørs terapi som ble holdt i Kristiansand, https://9iatc.internationaladventuretherapy.org/ ( en konferanse som holdes hvert tredje år, neste gang i Taiwan 2025). Under denne konferansen ble jeg kjent med mange mennesker som jobber innenfor dette fagfeltet, og jeg ble valgt inn som en av to norske representanter inn i ATIC (Adventure Therapy International Committee). Etter dette “åpnet det seg mange dører,” og jeg har hatt hyppig kontakt med mange mennesker fra fra hele verden som jobber og er engasjert i dette fagfeltet, møtene og kontakten har i all hovedsak foregått via telefon og videomøter, det var derfor ekstra artig å møte mange av dem igjen fysisk. Det å møtes - skaper noe ekstra og nært. Det er utrolig inspirerende å dele erfaringer med fagfeltet både nasjonalt og internasjonalt. Å få faglig påfyll, treffe gamle kjente og stifte nye bekjentskaper er verdifullt, nettverk er viktig for å kunne utvikle faget og aksepten for det - hvor praktisk kunnskap, erfaring og forskning er essensielt.

Konferansen, måltider og alle workshops ble gjennomført utendørs og i telt. Vi var heldige med været og hadde stort sett opphold og fint vær, men innimellom kom det regnskurer hvor vi fikk følelsen av at himmelen åpnet seg fullstendig. Deltakere sov i telt eller hengekøye på et eget camp område, et nyklippet jorde med ulike frukttrær. Et sted som viste seg og være svært populært også for snegler - og mange fikk seg en slimete overraskelse da de skulle ta på seg sine sko om de stod utenfor innerteltet etter første natt:)

Timeplanen var delt opp med keynote foredrag i fellesskap på morgenen, og parallelle sesjoner etter det. For min egen del var det vanskelig å velge parallell sesjon - da ALLE foredragene og workshopsene virket svært spennende. Alt fra hvordan man kan bruke natur i traumebehandling, erfaring med å bruke slack line eller sauna som terapeutisk metode, erfaringer med gruppeturer i Himalaya, til “mindfull walk” med geologisk vandring i Sigulda, for å nevne noen. Mange av workshopene bestod at at de som ledet workshopen fortalte om hvordan de gjør og praktiserer utendørsterapi i sin praksis og at vi fikk prøve og erfare deler av disse metodene. Denise Mitten holdt et flott keynote foredrag, hvor hun vektla at det ikke nødvendigvis er et mål å gjøre risikofylt aktivitet for å oppnå bedring - behandlingen trenger altså ikke å være ekstrem eller farlig, men kan være likeså eller mer effektfull om man befinner seg innenfor trygge rammer.

Et stort tema på konferansen som gjentar seg og blir diskutert mye handler om:

  • “Kan vi kalle det vi holder på med for terapi?”

  • “Hvem kan kalle seg en utendørsterapeut?”

Noen mener at “alt som hjelper mennesker til å få/håndtere livet bedre” kan kalles terapi - mens andre er uenig i dette.

Behovet for forskning og særlig randomiserte studier går igjen som et viktig tema, det samme gjelder utdanning og det å bygge en internasjonal praksis for hva en slik utdanning bør inneholde. Selv om vi var en utrolig flott gjeng som var samlet i Sigulda, manglet beslutningstakere og politikere, de som sitter på myndighetene til å bestemme om dette er noe vi vil ha mer av - og de som “sitter på pengesekken”. Jeg håper at flere av dem, for eksempel representanter fra verdens helseorganisasjon (WHO) vil bli med neste gang - og at de på den måten kan få kjenne hvordan disse metoden virker på sin egen kropp og lytte til forskningen og erfaringene som finnes.

ikke bare faglig innhold….

I tillegg til faglig innhold med foredrag og workshops på dagtid, hadde kveldene fokus på sosiale treff - med musikk og dans, blant annet med med talentkonkurranse den ene kvelden, hvor alle land presenterte et kreativt bidrag, og en annen kveld var det duket for “Fuck - up evening”, hvor alle som ville kunne dele sine dårlige erfaringer og historier fra sin praksis.

Ettersom konferansen falt på midsommer fikk vi avslutte uka med tradisjonell feiring av sommersolverv med blomsterkranser i håret, folkedans og bål inn i de lyse nattetimene - en vakker og annerledes feiring enn hva vi er vant med i Norge.

5GATEs arrangørteam jobber allerede hardt med å planlegge neste konferanse i Belgia, som er lagt til fra 19. til 22. mai 2026. Du kan holde deg oppdatert på denne ved å følge Instagram-kontoen deres: GATEBelgium2026.

En stor takk til Adventure Therapy Latvia / Piedzīvojumu terapija for en virkelig flott konferanse!

Tekst og foto: Kristine Nordland

Forrige
Forrige

CAMP KONFERANSE 13-15.august 2024

Neste
Neste

summer school - “outdoor health“ Nord Universitet - bodø