"KULTUR OG NATUR SOM ARENA FOR INKLUDERING"

I forbindelse med Verdensdagen for Psykisk helse, #Lagplass, inviterte Helse I Fri Luft den 03.11.23 til seminar med tema: "Hvordan kan vi bruke kultur og natur som forebyggende og inkluderende arena for sårbare mennesker i ulike aldre?". Seminaret var gratis og åpent for alle. Rett i underkant av 30 personer tok turen til Jektefartsmuseet denne fredagen og fikk oppleve seminaret sammen med oss. 
Seminaret ble innledet ved at Kristin Holand  fra Steigen sang en vakker sang, den kunne minne om joik - men som Kristine selv kalte “en sang som kom til meg”. Deretter framførte hun flere låter med både sang og piano, blant annet "Ærfugelen - eller ea som den og kalles her nord". Kristin fortalte på en gripende måte om sine egne opplevelser og erfaringer med å bruke musikk og natur som "livreddende førstehjelp" i etterkant av at Ellinor, Kristin sin søster døde uventet og brått, som et uhell etter selvskading for noen år siden. Kristin har en varm og beskrivende formidlingsevne som bergtok oss. Gjennom gode bilder som for eksempel at musikken har fungert som et tau å holde seg fast i, eller at musikken har bidratt til at følelser og sorg kunne sirkulere gjennom kroppen - og ikke sette seg fast som smerte, en noen av illustrasjonene Kristin brukte for å få oss til å forstå hva musikk og natur betyr for henne.
Rebekka Brox Liabø med sin koffert kom susende inn etter en kort minglepause. Før hun startet sitt foredrag håndhilste hun på alle  deltakerne, deretter fortalte hun oss om sitt arbeid og hvordan hun gjennom ulike prosjekt, blant annet “Snakk for deg sjøl”, arbeider med å forhindre utenforskap gjennom bruk av kreative virkemiddel. Sammen med forskere fra UIT har hun utviklet en metode for å motivere unge til å selv å dele sine tanker, historier og refleksjoner gjennom skriving. Metodene brukes i medvirkningsprosesser hos blant annet Statsforvalteren i Troms og Finnmark og på skoler,  "et demokratisk prosjekt der målet er at alle sin stemme skal bli hørt". Rebekka viste og leste opp tekster som ungdommer har skrevet, blant annet en ungdom sin skildring av sin relasjon til havet, og et følelsesuttrykk med gjentakende "dra til helvette, dra til helvette..." på en hel A4 side. Rebekka driver også inkluderingsprosjektet "Hær e Æ", som består av ungdommer fra hele verden som bor i Tromsø som møtes og  sammen blir kjent med kulturlivet i Tromsø. Gjennom å gå på konserter, teater og museum sammen, eller lage egne forestillinger med dans, teater og tekst, skaper det trygghet, tilhørighet og inkludering for deltakerne. Rebekka sier en nøkkel er "å hente" deltakerne - invitere dem direkte - det er som skal til for at dem kommer, og at dem blir; "vi tuller med at vi kidnapper folk og det er særlig viktig å plukke opp dem som ikke har noen fritidstilbud", sier hun med et varmt smil. Selv har hun invitert mange deltakere hjem til sin egen familie blant annet på fredagstaco. 
Idet Rebekka måtte ta med sin koffert og dra videre kom Josefine Grantangen og Yunix inn sidedøren. Josefine er utdannet sosionom og jobber for tiden i Røde kors sitt Fellesverk. På fritiden er hun frivillig som besøksvenn med hund. Yunix er en 7år gammel pointer med et hjerte av gull. Josefine og Yunix fortalte om hvordan man kan bli besøkshund gjennom å ta ulike tester og kurs hos Røde kors, og de beskrev også hvordan de jobber sammen. Besøksvenn ordningen er populær og det er stor etterspørsel etter det, både til institusjoner og privatpersoner. "Det er alltid et behov for flere, for dette er et tilbud mange har stor glede av".
Anette Myrvang som er friluftsterapeut og gründer av firmaet FinneUT, skulle egentlig fortalt oss om hvordan hun jobber for at mennesker uansett alder skal kunne finne veien ut av fastlåste mønster og inn i naturen, blant annet i et program som kalles UTSIKT, men denne fredagen ble Anette dessverre syk. Vi håper at Anette kan bli med neste gang - og fortelle om sin jobb og hvordan FinneUT i dag har kommet fram til faste avtaler med NAV Meløy, Rødøy og Gildeskål og med barne- og ungdomspsykiatrien i Nordland. Vi som kjenner Anette og har hørt henne fortelle om dette før - vil gjerne at andre også skal få høre om det - og de gode resultatene det har gitt. 
På denne dagen fikk vi i foreninga også en fin anledning til å presentere oss og vårt arbeid. Stor takk til Gjensidigestiftelsen som har støttet oss til å gjennomføre seminaret, en fantastisk dag som ble - avsluttet helt perfekt med at Una og Gustav Tuva Hunstad fra Valnesfjord sang og spilte gitar.

Tekst: Kristine Nordland

Foto: Kristine Nordland og Sylvia Bredal

Forrige
Forrige

Vellykket internasjonalt Båltreff

Neste
Neste

Turmat fra hele verden