Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Mye lys og varme rundt adventsbålet

Mye lys og varme rundt adventsbålet

Tente fakler lyste opp stien fram til «bålpraten» i Valnesfjord.

Nesten måneskinn og nysnø i lufta, nybakte lussekatter, pølser på bål og varm gløgg i koppen! Fossumkollektivet og Helse i Fri Luft inviterte bygda til  bålprat torsdag 12. desember. De unge menn hadde tent fakler langs stien fra den gamle Brannstasjonen og fram til bålet ved Grupperom 1. Og virkelig stemningsfullt var det å følge den «opplyste vei» vekk i fra bilvei og julestress til skogen og naturens ro. Selv om vi ikke var så mange som møtte denne kvelden, hadde vi som var der det helt topp. Noen av oss fikk også prøvd akemattene Fossumkollektivet hadde med. Fossumkollektiv-familien fikk fortelle selv om rusbehandlingstilbudet som er for unge menn i alderen 18-30 år. Og Helse i Fri Luft ga litt info om foreningen. I tillegg hadde vi en runde rundt bålet om hva slags kulturinteresser de som var til stede har og har hatt. Her var det et spenn i fra diakoniaribeid og pilgrimsvandring til fotball og musikk. Kulturbegrepet omfatter så meget og mangt, og alle er vi enige om at kultur er viktig og nødvendig i livet! Ikke minst fordi at kultur gjerne fører til å være i et felleskap.

Denne bålpraten hadde egentlig verdensdagen for psykisk helse som bakgrunnsteppe. Årets tema for dagen var å sette av tid til en liten prat med noen du bryr deg om. Vi fikk pratet ansikt til ansikt denne kvelden, både om hva guttene synes om å oppholdet i Valnesfjord så langt og hvilke fremtidsdrømmer noen har. Det er stor geografisk spredning på deltakerne, fra Tromsø i Nord til Jessheim i sør. En nærmer seg slutten på et oppholdet i bygda, og en har vært her knapt en måned. Den som har vært her lengst forteller om et innholdsrikt år, med mye mestring, deltakelse i frivillig i arbeid, samt inkludering på fotballaget i bygda. Isbading har han også begynt med!  Nå venter en ny start, ny skole, nye venner og nye muligheter.

Takk for praten og takk til Bunnpris, Rema 1000 og Europris for sponsing.

Les mer
Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Julebrev

Til alle våre medlemmer.

Da er tiden kommet for å oppsummere året som har gått. Det første vi må starte med er å takke dere alle for at dere ønsker å støtte arbeidet vi gjør. Det betyr uendelig mye.Takk! Ved utgangen av 2024 har foreningen Helse I Fri Luft 50 medlemmer, 899 likerklikk og 1,1 K følgere på vår Facebookside, det er vi utrolig stolte av. I likhet med fjoråret har også 2024 vært fylt med masse aktivitet og flotte menneskemøter.

Ved årsmøtet i april fikk vi nytt styre. Styret teller nå syv medlemmer. Alle har ulik tverrfaglig bakgrunn, noe som er veldig fint når vi skal bygge en stødig organisasjon med god faglig forankring. Styret har hatt månedlige styremøter og har ellers jevn kommunikasjon oss i mellom på telefon og i styrets chat i Messenger. 

I tillegg til vårt lokale engasjement er også foreningen godt representert i nasjonale og internasjonale nettverk. Vår styreleder Kristine Nordland sitter på andre året som en av Norges representanter i ATIC-Adventure Therapy International Commitee. Her sitter hun i en arbeidsgruppe som jobber for å etablere en internasjonal forening innen utendørsterapi (“Adventure therapy”). Neste sommer (27.juni.-3.juli) arrangerer ATIC Internasjonal konferanse i Thaiwan, kalt The healing power of nature (se https://10iatc.org/ ).Foreningen ønsker å sende en av våre medlemmer til denne,så følg med på våre annonseringer på Facebooksida vår.

I oktober i år ble vår nestleder, Inger Marie Kvarum og foreningsmedlem og kursleder Tommy Westblikk valgt inn i det første formelle styret i NFUT-Norsk forening for Utendørsterapi. Med inspirasjon fra Helse I Fri Luft ble denne foreningen etablert i 2022 og har i etableringsfasen hatt et interimstyre. For mer informasjon om NFUT se www.nfut.no.

I samarbeid med DNT arranger NFUT den årlige nasjonale Camp konferansen som har hovedfokus på  psykisk helse og natur. Den ble i år arrangert i Sylane i Trøndelag, hvor det var tre medlemmer av foreningen som deltok. Neste år (18.-20.juni) blir Campkonferansen arrangert i Gjøvik, og også da ønsker vi å sende noen av våre medlemmer for å delta. Så igjen- følg med på vår Facebookside.

Sommeren 2026 har Helse I Fri Luft fått æren av å arrangere Campkonferansen i Salten. Det gleder vi oss til, men tiden går raskt til 2026, så her er det bare å brette opp ermene. Campkonferansen er et stort arrangement, og derfor håper vi på at vi kan få god hjelp av våre medlemmer. Så ønsker du å bidra på noe måte, setter vi stor pris på det. Ta gjerne kontakt med styret så raskt som mulig om du vil hjelpe til, ring oss på tlf.92 92 53 03 eller send oss en epost på post@helseifriluft.no.  

Men hva annet artig har vi gjort i 2024?

Ved siden av det praktisk, administrative arbeidet med å bygge opp en ny forening, har også styremedlemmene tatt del i, eller vært med å arrangere en rekke arrangementer i Salten i år også. Her nevner vi noen:

  • Bålprat i Bodø og i Valnesfjord, Fauske sammen med bl.a. Fossumkollektivet

  • Elvelangs Bodø 2024

  • Mat fra Hele verden i samarbeid med Salten Friluftsråd og Norsk Folkehjelp

  • Nettverkssamling i Bodø med tema Helse og natur, hvor vi blant annet hadde om isbading ved badstuen Fauna Sauna.

  • International Summer School med studieemnet “Outdoor health”, dette i samarbeid med professor Ottar Bjerkeset ved Nord Universitet 

  • Undervisning om Helsefremmende arbeid i natur for studenter som går videreutdanning innen Psykisk helse ved fakultet for sykepleie og helsefag ved Nord Universitet 

  • Kurslederopplæring I “helsefremmende arbeid i natur” som vi også i år fikk økonomisk støtte fra Helsedirektoratet til å gjennomføre.  Kurset er rettet mot ansatte innen helse og NAV og har gått over fire samlinger. Her har vi blant annet samarbeidet med Tanya Wünsche, Need for Nature, og med Valnesfjord helsesportssenter (VHSS). Under årets kurslederopplæring hadde vi også med oss fotograf og filmskaper Stephanie Louisa som med sitt skarpe øye laga to små filmer om Helse I Fri Luft. De er vi veldig fornøyde med,og du kan se dem på vår nettside www.helseifriluft.no og på YouTube. 

Vi har ellers også deltatt på flere flotte arrangementer i Salten dette året. Noen av dem var:

- Fagdag om musikk og helse på Nordlandssykehuset  HF

- En psykt koselig julekonsert med duoen HÅP som vi også har en avtale om å ha med på et arrangement i 2025

- Flere arrangementer i regi av Frivillig Bodø 2024 

For en fullstendig oversikt over foreningens arrangementer,se www.helseifriluft.no 

Det vi er ekstra fornøyde med er at alle menneskemøtene vi har genererer nye ideer og nytt “mannskap” til foreningen. I år gleder vi oss ekstra stort over at tre som deltok på fjorårets kurslederopplæring,Tommy Westblikk, Ina Bjur og Markus Bjerkenes var med og arrangerte kurslederopplæringen med oss i år. I tillegg har to fra årets kurslederopplæring, Kathrine Alm og Åse Brox tatt initiativet til en turgruppe for våre medlemmer. Disse annonseres på medlemmenes Facebookside. Så igjen, det er bare å følge med. 

Vi har også fått med oss noen flotte mennesker med brukererfaringer som har sagt seg villige til å hjelpe oss med å videreutvikle kurslederopplæringen og det er vi veldig takknemlige for. Et viktig mål for oss har alltid vært å jobbe kunnskapsbasert, dvs forene kunnskap fra praksisfeltet, forskning  og utdanning og fra brukerne selv, og det er vi i ferd med å lykkes med nå. 

Så oppsummert kan vi igjen se tilbake på et begivenhetsrikt år. Med tider og stunder ønsker vi også å få til flere arrangementer innen tema kultur og helse, men prosjektutvikling  tar tid, så være endelig tålmodige med oss. 

Igjen ønsker vi å takke alle dere som støtter foreningen. Vi håper dere fortsatt ønsker å være medlem i foreningen Helse I Fri Luft i 2025 også.Medlemsavgiften er på 250kr og kan enkelt vippses til vippsnummer 723040.

Foreningen har fått tildelt midler fra Gjensidigestiftelsen for å bla. arrangere seminarer og nye båltreff i 2025, og da håper vi på å se deg!

Og med dette ønsker vi i styret dere alle en riktig god jul og godt nytt år!


Treet

Kva eg ønsker meg

under juletreet

Aller mest ønsker eg meg

sjølve treet og

skogen og lufta

havet og elvene

i tusenvis av år framover


Øystein Hauge



Les mer
Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Reisebrev fra samling 3 av kurslederopplæringen

Valnesfjord helsesportsenter (VHSS) møtte oss første kursdag med bålkaffe og frukt i gammen, før vi fikk et lite innblikk i hva de gjør på helsesportsenteret ved Tine-Lise Larsen Solhaug, som også presenterte rutiner for beredskap, prosedyrer og praktisk gjennomføring av uteaktiviteter med pasienter. Vidar Schei Johansson presenterte rapporten «videreføring av uteaktiviteter etter rehabilitering ved VHSS». 

Kursdeltakerne fikk testet kano og kajakkpadling, med hovedfokus på sikkerhet og aktiviteter for alle. Vi fikk innføring i hvordan gjøre alt man kan for å gjøre det trygt og behagelig når man skal legge til rette for å ta med pasienter eller kursdeltakere i båten. De ansatte ved VHSS bruker sin kreativitet og det som står i deres makt til å legge til rette for at de som ønsker det, skal få muligheten til å oppleve mestring i kajakk eller kano. Det å komme så nært vannet gir en egen følelse av ro, man vugges og man blir stille, pusten går roligere og man kjenner på en indre fred. Instruktørene fra VHSS Inger Sjöberg, Hanne Jakobsen, Tove Lise Jensen og Tine-Lise snakket om hvordan unngå å «servere» en tur, hvordan de tilrettelegger for at turdeltakerne skal gjøre jobben og fordeler arbeidsoppgaver med mål om at de skal beherske turlivet også når de kommer hjem etter endt opphold på VHSS. Det handler om at de skal oppleve mestring ved båltenning, matlaging og det som skal til for å skape en god turopplevelse.

I «fri lek»-tida første dagen, gikk vi samlet en runde på kloppebelagt sti med nydelig utsikt til fjellene i Sjunkhatten nasjonalpark. Turen gav oss et flott oppsyn med tre svaner på den lille tjønna. Det blir tidlig mørkt på denne tiden av året, så vi rakk akkurat tilbake til leir før mørket kom og med klarvær på denne tiden av året, blir det kaldt om kvelden. Da var det godt at den store lavvoen fortsatt sto oppe, slik at bålpraten og kveldskosen ble holdt i lavvoen.

Undertegnede ble utfordret til å sove i hengekøye for første gang, og med sterk tvil og lag på lag med liggeunderlag, kom jeg meg opp i hengekøya etter tre forsøk, de to første havnet jeg på trygg grunn på bakken etterfulgt av masse latter. På tredje forsøk fikk jeg hjelp til å komme meg opp og havnet trygt i varm deilig sovepose. Det var mye mestring i å sove i hengekøye, spesielt når vi våknet til rim på bakken og kjenne at man faktisk er varm og god til tross for nattefrosten. Vi har noen badere i gruppa, og selv om det var minusgrader i lufta, hoppet de uti vannet, som jo var varmere enn lufta 😊

Andre kursdag presenterte Inger Sjöberg og Tine-Lise Larsen Solhaug aktivitetshjelpemidler og vi fikk testet ulike typer sykler på en fin tur opp til Fongenhytta. Etter lunsj fikk vi testet handikap i form av KOLS (puste kun med munnen gjennom et sugerør), astma (litt større sugerør), blind, slagrammet med halvsidig lammelse (tunge vekter festet på venstre arm og bein) og en med ryggmargsskade (lam fra livet og ned). Med disse handikapene skulle vi gå en runde i ulendt terreng. Dette gav en erfaring som vi lærte mye av, blant annet at man kunne tegne fjellene på ryggen til den blinde, slik at den kunne få et inntrykk av utsikten vi så.

På kvelden fikk vi besøk av to brukere fra VHSS. Det var spennende å høre deres erfaringer med bruk av naturen i terapi og behandling ved VHSS. Vi er utrolig takknemlige for at de begge ville komme og dele med oss!

Siste kursdag fikk vi et lite innblikk i bruk av hest i rehabilitering, av Carola Biberg ved VHSS. Det er utrolig spennende hva et samspill mellom hest og pasient kan føre til og kunnskapen Carola sitter på etter alle år i arbeidet med hest i rehabilitering er helt unik. 

Vi avsluttet kurset med samling rundt bålet med oppsummering og veien videre. Heldigvis var det to kursdeltakere som har tatt på seg jobben med å holde i ideen om at vi i alle fall må komme oss på tur sammen. Vi er blitt en trygg gruppe med personer som ikke kjente hverandre før, så det gleder vi oss til. Det ble til slutt lest et dikt av Åsmund Seip fra diktboka «Bålet».

Tusen takk Inger Marie Kvarum som har fulgt oss alle tre samlingene!

Vennlig hilsen Kristine Ulvestad.

Tove Lise Jensen, Inger Sjøberg, Tine-Lise Larsen Solhaug og Hanne Jakobsen ved Valnesfjord Helsesportssenter





Les mer
Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Reisebrev fra samling 2 av kurslederopplæringen

Jeg har tilbragt utallige kurs foran en skjerm eller rundt et møtebord mellom fire vegger. Kanskje et vindu med utsikt mot himmel, hav eller skog hvis jeg er heldig. Kontrasten er veldig stor til kurslederopplæringen «Helsefremmende arbeid i natur», hvor samlingene, så sant været tillater det, tilbringes utendørs. Første samling ble tilbrakt i strålende vær på Nordsida i Bodø. Neste samling finner sted helt utenfor sivilisasjonen, i den vakre og ville nasjonalparken Sjunkhatten, rett utenfor Bodø.

I denne andre samlingen står friluftslivet i sentrum, og temaet er «trygg i natur», med de ulike aktivitetene det innebærer. Det handler om å finne teltplass, slå opp telt, sanke ved, lage mat. Holde seg varm. Bidra til fellesskapet. Egenrefleksjon og deling av egne betraktninger og erfaringer rundt det å bruke friluftsliv som terapi, og faglig påfyll fra kursholderne og nestleder Inger Marie. På programmet står det også morgenbad, tresløyd, mikroekspedisjon og bålsamtale.

Campen vår ligger et lite stykke inn i nasjonalparken, som med sine fjell og fjorder, vakre furuskoger, myr og vann gir oss en nydelig og allsidig ramme for kurset. Det er herlig å være ute hvor kroppen og sinnet roer ned. Herlig å være i bevegelse, å puste inn frisk luft og bålrøyk. Kjenne etter hvordan kroppen har det. Hva naturen gjør for oss når vi er i den. Det gir oss førstehåndserfaringer med hvordan vi kan bruke naturen i arbeid med andre.  

Bålet blir sentrum for aktiviteten vår i løpet av kurset. Stedet vi samler oss om kvelden før vi legger oss, og om morgenen når vi står opp. Hvor vi diskuterer og reflekterer, drikker kaffe, spiser måltider, og som vi kommer tilbake til når vi har vært på utflukter. Trygge og turvante kursholdere Ina, Markus og Tommy holder tråden i samlingen, organiserer aktiviteter, deler av egne erfaringer med helsefremmende arbeid i natur og stiller refleksjonsspørsmål til gruppa.

Selv om jeg på forhånd føler meg ganske trygg på mine friluftslivskunnskaper føler jeg meg rikere og klokere etter disse kursdagene. Spesielt etter bålsamtalene med kursholderne og de andre deltakerne i gruppa. Jeg har fått mange nye tanker og idéer til hvordan jeg kan bruke friluftsliv i arbeid med andre mennesker, og jeg ser frem til nye samlinger med Helse I Fri Luft. Takk for turen!

Vennlig hilsen Katrine Alm




























Les mer
Jorgen Ulriksen Jorgen Ulriksen

Reisebrev fra samling 1 av kurslederopplæringen

Samling 1 i Helsefremmende arbeid i natur 2024

Til første samling i årets kurslederopplæring «Helsefremmende arbeid i natur» ble vi 13.-15. juni invitert til vakre nordsida av Bodø. Vi var heldige å få hele tre solfylte dager omgitt i nydelig nordnorsk natur. Dette var den første av tre moduler i kurset,og tema for samling 1 var «Nature connectedness i praksis» med fokus på tilknytning til natur.

Første dagen ble vi invitert til Kløkstad. Der ble vi møtt av to av kurslederne, Kristine og Inger Marie som tok oss igjennom dagen. Vi ble litt kjent med hverandre og fikk en god introduksjon til relevante tema for helsefremmende arbeid. Undervisningen foregikk langs solvarme svaberg, hvite strender og blomsterkledde enger. Vi vekslet mellom å reflektere selv i stillhet, lære av leksjoner fra kurslederne og felles grupperefleksjon.


Dag to og tre ble tilbrakt på Mjelle. Om man ikke har vært her før, er det mulig å lytte til sangen «Mjelle» av Terje Nilsen for å få en idé om magien til plassen. På en av Bodøs vakreste sandstrender satte vi camp. Vi var heldige å få besøk av Tanya Wünche, som lærte oss om nature connectedness, og viste oss relevante øvelser og verktøy å bruke i naturen. Hun var veldig dyktig. Imellom slagene samlet vi oss rundt bålet, badet i havet og slappet av.

Vi lærte mye om menneskets tilknytning til naturen, og hvordan naturen kan være arena for helsefremmende arbeid. Det var utrolig fint å få teori og begreper på det mange av oss har følt på i naturen selv. Å møte andre likesinnede mennesker som deler en visjon for helsefremmende arbeid i natur har gitt oss motivasjon og optimisme for fremtidens muligheter, og for fremveksten av feltet.

Det fineste med denne samlingen var likevel det som oppsto imellom menneskene. Både forbindelsen i gruppa og forbindelsen til seg selv og naturen. Det var en lærerik samling, og vi ser veldig frem til de neste modulene av kurset, som vil foregå i Sjunkatten nasjonalpark og Valnesfjord.


Hilsen Vilja Sandland Skjærvik

Les mer